Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2009

Ερώτηση για σχέδιο αντιμετώπισης της
γρίπης στις Φυλακές της Χώρας

Αθήνα, 02-09-2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: «ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙ ΑΛΛΑ ΤΥΡΒΑΖΕΙ – ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ»

Στην πράξη φαίνεται ότι δεν επαληθεύονται οι προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί ο συνωστισμός σε αυτές, μαζί με όλα τα παλιότερα προβλήματα που υποτίθεται ότι τα αντιμετώπιζε ο Νόμος 3727/2008 (ΦΕΚ 257 Α'/18.12.2008) όπου στα άρθρα 16-23, Κεφάλαιο Γ’, «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης», προβλέπει μια σειρά από διατάξεις ανακούφισης των κρατουμένων και αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ενώ λοιπόν τα οξυμένα ζητήματα προτεραιότητας παραμένουν άλυτα και ταλαιπωρούν τους κρατούμενους, η Κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να επιδείξει τάχα αυξημένη ευαισθησία όσον αφορά την αντιμετώπιση της νέας γρίπης μέσα στις φυλακές. Εκπόνησε και διένειμε λοιπόν οδηγίες με τίτλο «ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ», η ανάγνωση των οποίων προκαλεί τον κοινό νου εφόσον είναι προδήλως ανεφάρμοστες και συνιστούν προσχηματική επίδειξη «ανθρωπιστικού» ενδιαφέροντος, τόσο όσον αφορά τα γενικά μέτρα πρόληψης που εισηγούνται, όσο και για τα ειδικότερα. Σημειωτέον ότι από τη μία περιπτωσιακά δεν ξεπερνούν το όριο του αυτονόητου και της περιττής και αόριστης καθοδήγησης την ίδια στιγμή που σε άλλα σημεία τους είναι ανεφάρμοστα δεδομένου του συνωστισμού και των χαρακτηριστικών, των δομών και των πρακτικών λειτουργίας των φυλακών της χώρας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ συνεπώς ο κ. Υπουργός

1. Γιατί εμπαίζει τους κρατούμενους της χώρας με θεωρητικές ασκήσεις «προστασίας» τους από τον ιό της γρίπης τη στιγμή που αυτές είναι εκ των πραγμάτων υπονομευμένες και ανεφάρμοστες δεδομένης της θλιβερής πραγματικότητας που εξακολουθεί να υπάρχει στα σωφρονιστικά καταστήματα, ανάμεσά τους και της Κομοτηνής;

2. Με ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης, συμπεριλαμβανόμενης και της ουσιαστικής και ρεαλιστικής προστασίας τους από τον επιλεγόμενο «ιό της γρίπης των χοίρων»;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: