Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2009

Άρθρο Γιώργου Πεταλωτή στoν "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ"
για τον τουρισμό στη Ροδόπη

Ο τουρισμός στο Νομό Ροδόπης
Ένα ανεκμετάλλευτο απόθεμα ανάπτυξης

Του Γιώργου Πεταλωτή

Υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη

Ο Ν. Ροδόπης είναι ταυτόχρονα ορεινός και παραθαλάσσιος, αποτελεί παραμεθόριο σταυροδρόμι, με πρακτικά άμεση έξοδο προς τη Βουλγαρία και Τουρκία. Βρίσκεται στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στα διεθνή αεροδρόμια Χρυσούπολης και Αλεξανδρούπολης. Έχει έντονο πολυπολιτισμικό χρώμα (μουσουλμανική μειονότητα, ομογενείς παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και φοιτητές οι οποίοι εμπλουτίζουν την πολιτιστική παλέτα). Η ιστορία της Ροδόπης είναι πανάρχαια και διατηρεί ίχνη από πολλές περιόδους της αρχαιότητας. Αποτελεί δε έδρα μεγάλου Πανεπιστημίου.

Δυστυχώς, ο Τουρισμός είναι εκμηδενισμένος στο Ν. Ροδόπης και η όποια δραστηριότητά του εξαντλείται κυρίως στον αστικό / επαγγελματικό τουρισμό «ανάγκης» και όχι «επιλογής». Κανείς δεν θέτει σε ειδική προτεραιότητα τουριστικής ανάπτυξης τη Ροδόπη η οποία στερείται αναγνωρισιμότητας παρά τους αξιόλογους τουριστικούς της πόρους. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι πολύ μεγάλες.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσουμε το ανεκμετάλλευτο ακόμη απόθεμα των τουριστικών δυνατοτήτων της Ροδόπης, ενταγμένο συμπληρωματικά στο πολλά υποσχόμενο τουριστικό μέλλον της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Ο ανύπαρκτος πρακτικά τουρισμός της περιοχής και η εν πολλοίς ανέγγιχτη φύση της Ροδόπης τοποθετούν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για μια ευδιάκριτη ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Ο τουρισμός για τη Ροδόπη, μια περιοχή με έντονα αγροτικό χαρακτήρα, μεταποιητική παράδοση και ανεπτυγμένη δημοσιοϋπαλληλική τάξη, μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρή συμπλήρωση εισοδημάτων αλλά και ελκυστικότατη κύρια επαγγελματική επιλογή. Το τουριστικό πρότυπο που είναι αποδεκτό και μπορεί να καθοδηγήσει μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, είναι κυρίως εκείνο που προωθεί τον τουρισμό υπαίθρου και δραστηριότητες που εντάσσονται στον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων και τον τουρισμό εναλλακτικών μορφών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, χωρίς όμως να αγνοεί τη δυνατότητα να υποστηριχθεί ένα καλοσχεδιασμένο μοντέλο ανταπόκρισης σε ζήτηση για κλασικό μαζικό τουρισμό διακοπών και παραθερισμού. Έτσι, εξ’ αρχής θα διασφαλίσουμε και μια σχετική ανεξαρτησία από την παραδοσιακή εποχικότητα και τους tour operators.

Κρίσιμα στοιχεία επιτυχίας για την τουριστική απήχηση της Ροδόπης είναι:

 η εικόνα και ταυτότητα της περιοχής

 η μοναδικότητα των προτάσεων

 η ποιότητα του προσφερόμενου συνολικού τουριστικού προϊόντος

 οι στοχευμένες υποδομές εξυπηρέτησης της τουριστικής στρατηγικής (π.χ. ζητήματα πρόσβασης στον ορεινό όγκο, τα δάση και τους αρχαιολογικούς χώρους, ύδρευση παραθεριστικών κέντρων, αναβάθμιση λιμένων και του κάμπινγκ Φαναρίου)

 η δυνατότητα δημιουργίας των ανθρωπογενών πόρων που λείπουν από το Νομό (τουριστική εκπαίδευση των επαγγελματιών και του κοινού)

Ας σημειωθούν επιπλέον:

 η εκμετάλλευση της γειτνίασης με την ευρωπαϊκή πλέον Βουλγαρία

 η αναβάθμιση των δυνατοτήτων πρόσβασης στη Θράκη χάρη στις επιλογές και τα έργα του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Εγνατία)

 ο πλούτος των ελκτικών στοιχείων / αξιοθέατων του Νομού που δεν έχουν τύχει ακόμη κατάλληλης αξιοποίησης. Αποτελεί δέσμευσή μου η γενναία υποστήριξη στην ανάδειξη και προβολή αυτών των αξιοθέατων μετά από το σχετικό διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και πάντα μετά από συστηματική επιστημονική μελέτη για την ορθολογική θεμελίωση και παρακολούθηση της προσπάθειας

 η αξιοποίηση του νέου Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη»

Βέβαια, αποτελεί ζήτημα και για το Νομό Ροδόπης, όπως και για την υπόλοιπη χώρα, η ποιότητα της κρατικής διοίκησης που μπορεί να φέρει σε πέρας τους απαιτητικούς στόχους προόδου και προκοπής, στην περίπτωσή μας της τουριστικής ανάπτυξης. Και την ποιότητα αυτή θα την προσφέρει η νέα Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: