Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2009

Άρθρο Γιώργου Πεταλωτή στην εφημερίδα "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"

Η ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η ΡΟΔΟΠΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Του Γιώργου Πεταλωτή, υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη

Ο Νομός Ροδόπης την προηγούμενη δεκαετία ήταν σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Αρκεί να θυμηθούμε το τμήμα του οριζόντιου άξονα της Εγνατίας, το οποίο ήταν το πρώτο που παραδόθηκε σε χρήση το 1999, όπως και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, το οποίο σηματοδοτεί την περιοχή. Η γενικότερη αίσθηση ήταν ότι βαδίζαμε προς το μέλλον με σχέδιο και αισιοδοξία.

Δυστυχώς, τα τελευταία 6 χρόνια, βιώνουμε μια ορατή στους πάντες δυσπραγία. Οικονομική, αναπτυξιακή, κοινωνική. Η Ν.Δ. δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την προίκα που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ για το νομό που φιλοξενεί την έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η πορεία αυτή μπορεί να αντιστραφεί. Η ευκαιρία είναι μεγάλη με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Το πειστικό, δίκαιο και εφαρμόσιμο σχέδιο ανάταξης της χώρας που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνδυασμό με τις γενικότερες προγραμματικές κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας, αφορούν άμεσα και το νομό Ροδόπης. Δημιουργούν ελπίδα και ευθύνη σε όλους μας. Κυρίως δε στα μαχόμενα πολιτικά στελέχη. Όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση, πάντα υπάρχει διέξοδος.

Ξεκινώντας από τα αγροτικά ζητήματα, αποτελεί κοινό τόπο ότι η πορεία συνεχούς μείωσης του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο, αντανακλάται και στο Ν. Ροδόπης.

Πέραν των οριζόντιων εθνικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ (π.χ. σύνταξη 500 / 950 €), η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να στηρίξουμε ενεργητικά το αγροτικό εισόδημα με συνέχιση των μεταβιβάσεων (επιδοτήσεων) και πολιτικές που να επιτρέπουν τα εξής:

• Ομαλή μετάβαση στην εποχή μετά το 2013 για τα ευπαθή και δυσπροσάρμοστα στρώματα του πληθυσμού του ορεινού όγκου του νομού μας

• Ανάδειξη της μοναδικότητας των ντόπιων αγροτικών προϊόντων (μπασμάς, φέτα, κρασί, λάδι κτλ.) και καθιέρωσή τους ως ποιοτικά προϊόντα με προστασία και ταυτότητα προέλευσης και προώθησή τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά

• Συστηματική εκμετάλλευση των σημαντικών αγροτουριστικών δυνατοτήτων σαν ένα ασφαλές υποκατάστατο των πιέσεων εισοδήματος που αναμένονται μεσοπρόθεσμα

• Τόνωση της «επιχειρηματικότητας υπαίθρου» προσανατολισμένης στην οικονομική, τεχνολογική και θεσμική υποστήριξη της συμβολαιακής γεωργίας

• Δημιουργία και υποστήριξη ενός τοπικού δικτύου παραγωγής και εμπορίας παραδοσιακών βιολογικών προϊόντων

• Σύνδεση της τοπικής επιχειρηματικότητας με τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων

• Αταλάντευτη προσήλωση στο μεγάλο αγροτικό στοίχημα της εποχής μας: τη διαφοροποίησης και αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής

• Εκμετάλλευση των μεγάλων δυνατοτήτων παραγωγής «καθαρής» ενέργειας από τους αγρότες

Το ζήτημα της αποβιομηχάνισης, ταλαιπωρεί επίσης τη Ροδόπη. Η άλλοτε σφύζουσα από ακμάζουσες επιχειρήσεις ΒΙΠΕ Κομοτηνής έχει μετατραπεί σε μια ζώνη ανασφάλειας και άγχους. Η αμείλικτη πραγματικότητα σάρωσε την κυβερνητική αδιαφορία και αναβλητικότητα να λάβει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα. Η συνενοχή και η αναποτελεσματική συνεννόηση της Κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων των επιτήδειων, ουσιαστικά κλείνει ζωτικής σημασίας παραγωγικές μονάδες στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Η ανεργία και η ανέχεια εγκαθίστανται για τα καλά στον τόπο μας χωρίς να κινητοποιηθούν με κάποια έγνοια για το πρόβλημα οι τοπικές και κεντρικές αρμόδιες κυβερνητικές δυνάμεις για να αναχαιτίσουν το τσουνάμι των λουκέτων.

Το στατιστικό φτιασίδωμα της ανεργίας δεν επέτρεψε την ανάδειξη και καταγραφή των οξύτατων προβλημάτων ανέχειας, αστυφιλίας και αναγκαστικής μετανάστευσης των παραγωγικών ηλικιών. Δεν επέτρεψε την υποστήριξη μιας αναγκαίας πολιτικής επαναφοράς της γενναίας κινητροδότησης της ευρύτερης περιοχής από τον αντιθρακικό αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος λειτούργησε αποδεδειγμένα ισοπεδωτικά εις βάρος της, συγκριτικά με κεντρικές περιοχές της χώρας, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Απαιτείται η ειδική στήριξη της μεταποίησης τοπικά. Η Ροδόπη έχει δυνατότητες. Η ΒΙΠΕ της Κομοτηνής μπορεί να ξαναζωντανέψει με βιώσιμη προοπτική και βασικά πλεονεκτήματα:

• Τον αγωγό φυσικού αερίου και τον επικείμενο του πετρελαίου

• Τους κάθετους άξονες σύνδεσης Εγνατίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας

• Τη βιομηχανική παράδοση στη μεταποίηση

• Την υποδομή της ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Βασικές πολιτικές τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και αγοράς, για την προώθηση των οποίων θα πρέπει να εργασθούμε με αποφασιστικότητα μετά τις 4 Οκτωβρίου, αν επαληθευτεί η εμφανής απήχηση του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες, είναι:

• Μέτρα για την αναδιάρθρωση και την ανακούφιση των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων ισότιμα με γειτονικές περιοχές

• Επανασχεδιασμός του χάρτη των κρατικών ενισχύσεων υπέρ της Ροδόπης, ώστε να καθίσταται ανταγωνιστικός επενδυτικός προορισμός, με έμφαση στη στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων και με θεαματική ώθηση στην κλαδική προσέγγιση (εξειδικευμένη ενίσχυση σε κλάδους επιχειρείν με βιώσιμες προοπτικές) και την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

• Τόνωση της ροπής προς διάθεση κονδυλίων για Έρευνα και Ανάπτυξη

• Ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας και συνεργασία των επιχειρήσεων με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

• Κατασκευή και 2ου εργοστασίου φυσικού αερίου ως επέκταση των υποδομών του υφιστάμενου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

• Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά την περιοχή μας, με την ουσιαστική ενεργοποίηση του Περιφερειακού και των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και με πρόσθετη ενίσχυση των εθνικών πόρων για τις μη επιλέξιμες δράσεις από το Δ΄ ΚΠΣ, που είναι απαραίτητες για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

• Ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δικτύωσης με στόχο τη μείωση του κόστους και την διάχυση των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων.

Ο τριτογενής τομέας (κρατική διοίκηση, εμπόριο και λοιπές υπηρεσίες) είναι επίσης καθοριστικός προσδιοριστικός παράγοντας της προόδου του Ν. Ροδόπης. Η βέλτιστη λειτουργία του στο μέλλον, με αξιοκρατική διαχείριση του προσωπικού και αποτελεσματικό συντονισμό των τοπικών φορέων, μπορεί να απογειώσει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα προς όφελος της περιοχής.

Βασικό έλλειμμα προς αποκατάσταση, το οποίο μετά τις εκλογές φιλοδοξούμε ως ΠΑΣΟΚ να καλύψουμε, είναι η ανάγκη σύγχρονης Νοσοκομειακής Περίθαλψης με συνδυασμό αναβάθμισης του Νοσοκομείου Κομοτηνής και κατασκευής νέου. Επίσης, θα συνεργασθούμε με το Πανεπιστήμιο ώστε να συμβάλει με νέο δυναμισμό για το μέλλον της Ροδόπης. Να απευθυνθεί με νέους όρους στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Θα επιμείνουμε στην καλοσχεδιασμένη επέκτασή του σε νέα πεδία π.χ. διεκδικώντας μια Ανώτατη Σχολή Τουρισμού ή την Γεωργική Σχολή που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς να καταφεύγουμε σε «πρόχειρες» και υποχρηματοδοτούμενες ενέργειες. Με μεσοπρόθεσμο στόχο τη διεθνοποίησή του. Και με συνεχή μέριμνα για την ισόρροπη διάχυση του κοινωνικοοικονομικού οφέλους από τη μεγέθυνση αυτή.

Όσον αφορά το εμπορικό δυναμικό του Νομού αποτελεί σημαντική πρόκληση η εκμετάλλευση των ευκαιριών που προκύπτουν από τα καίρια πλεονεκτήματα της περιοχής, ιδιαίτερα αν επιτέλους αναβαθμισθεί η κουρασμένη και απαξιωμένη πια έκθεση «ΘΡΑΚΗ» η οποία αντί να θεωρείται μια παραδοσιακή διεκπεραιωτική αγγαρεία, θα φροντίσουμε επιτέλους να γίνει ο καταλύτης για την εμφάνιση του επιθυμητού εμπορικού πυρετού.

Οφείλεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή στη μελέτη και τη δράση των επιπτώσεων της διάνοιξης του κάθετου άξονα προς Βουλγαρία ώστε να αντισταθμιστούν συγκροτημένα και αποτελεσματικά όσα ελλείμματα ανταγωνιστικότητας ταλαιπωρήσουν τον εμπορικό κόσμο.

Μπορούμε επίσης ασφαλώς να μελετήσουμε ορθολογικά τη δημιουργία στο Νομό Ροδόπης ενός σωστά χωροθετημένου εμπορευματικού και διαμεταφορικού κέντρου, μακριά από τη λογική αστήρικτων και μη βιώσιμων σχεδιασμών εντυπωσιασμού. Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις με κεκτημένη ταχύτητα χωρίς να έχουμε διαπιστώσει τις πραγματικές ανάγκες και τις επιπτώσεις της πολιτικής μας. Για το ΠΑΣΟΚ δε και για μένα προσωπικά, είναι αυτονόητη η επιδίωξη της συναίνεσης του επαγγελματικού και επιχειρηματικού κόσμου σε τέτοιας κλίμακας εγχειρήματα.

Στην επικείμενη νέα κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ θα δώσουμε επιτέλους έμφαση στο ανεκμετάλλευτο ακόμη απόθεμα των τουριστικών δυνατοτήτων της Ροδόπης. Ο τουρισμός για τη Ροδόπη, μια περιοχή με έντονα αγροτικό χαρακτήρα, μεταποιητική παράδοση και ανεπτυγμένη δημοσιοϋπαλληλική τάξη, μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρή συμπλήρωση εισοδημάτων αλλά και ελκυστικότατη κύρια επαγγελματική επιλογή. Το τουριστικό πρότυπο που είναι αποδεκτό και μπορεί να καθοδηγήσει μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, είναι εκείνο που προωθεί τον τουρισμό υπαίθρου και δραστηριότητες που εντάσσονται στον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων και τον τουρισμό εναλλακτικών μορφών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, χωρίς όμως να αγνοεί τη δυνατότητα να υποστηριχθεί ένα καλοσχεδιασμένο μοντέλο ανταπόκρισης σε ζήτηση για κλασικό τουρισμό διακοπών και παραθερισμού.

Την 4η Οκτωβρίου ψηφίζουμε. Για τη ζωή μας και τα παιδιά μας. Για τον τόπο μας. Θα επιλέξουμε μια νέα διακυβέρνηση. Με την κρίση μας σε εγρήγορση. Η Ροδόπη αισιοδοξεί για μια μεγάλη νίκη του ΠΣΑΟΚ αφού αποτελεί μείζον ζήτημα για το Νομό μας, όπως και για την υπόλοιπη χώρα, η ποιότητα της κρατικής διοίκησης που μπορεί να φέρει σε πέρας τους απαιτητικούς στόχους προόδου και προκοπής. Αυτή η αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση τοπικά, την οποία θα εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ με τα κυβερνητικά του στελέχη και την νέα αντίληψη άσκησης δημόσιας εξουσίας που θα επιβάλλει, μπορεί επίσης να συντονίσει αποτελεσματικά:

• Την αποδοχή και ουσιαστική συστράτευση όλων στο δίπτυχο «υγεία – περιβάλλον» που μπορεί να αποτελέσει το σλόγκαν που εκφράζει την ταυτότητα της περιοχής

• Τη διατομεακή ανάπτυξη και την αποδοτική συμπλοκή των ντόπιων πλουτοπαραγωγικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού (π.χ. επεξεργασία και μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων, εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Γεωθερμίας)

• Την ένταξη του Ν. Ροδόπης στη δυναμική των εθνικών και διεθνών δικτύων μεταφοράς προϊόντων και ενέργειας, μετατρέποντας τον ακριτικό χαρακτήρα από αρνητικό παράγοντα σε πλεονέκτημα

• Την αναβάθμιση του επιπέδου, την εκμετάλλευση τυχόν λανθάνοντων δεξιοτήτων του και τη στρατηγική καθοδήγηση του ντόπιου πληθυσμού

• Τη δημιουργία στοχευμένων υποδομών με άμεσο πολλαπλασιαστικό παραγωγικό αποτέλεσμα π.χ. τη δημιουργία της 2ης Μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού και του σιδηροδρομικού δικτύου με σημεία οικονομικού ενδιαφέροντος στο Νομό, όπως η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, την προώθηση και αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και γενικότερα των υποδομών αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου

Βέβαια, όλα τα παραπάνω έχουν ως προαπαιτούμενο την κοινωνική συνοχή και την πολιτισμένη διαβίωση. Κάτι όχι και τόσο αυτονόητο στις ανασφαλείς μέρες μας στις οποίες σχεδόν σαν να βρίσκονται υπό διωγμό πολλές κοινωνικές κατηγορίες (αγρότες, άνεργοι και μεσήλικες απολυμένοι από εργοστάσια, συμβασιούχοι όμηροι σε δημόσιες θέσεις, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ομογενείς παλιννοστούντες, αθίγγανοι, έφηβοι φτωχών οικογενειών) ενώ και η άνεση πολλών μεσοστρωμάτων του Νομού αποτελεί παρελθόν καθώς η αβεβαιότητα έχει προ πολλού εγκατασταθεί στο κατώφλι τους. Το δίκαιο, έντιμο και ρεαλιστικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τις θεμελιώδεις αρχές του, εγγυάται τη βελτίωση στα κοινωνικά θέματα και στα ζητήματα της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη Ροδόπη εθνική πρωταγωνίστρια στις επιδόσεις της κοινωνικής ανάπτυξης και του πολιτισμού. Είμαι σίγουρος ότι το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου έχει γίνει κατανοητό και μας συγκινεί όλους στο νομό μας. Και για αυτό το κίνημά μας, τα στελέχη και οι φίλοι μας, θα δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα επιδοκιμασίας των θέσεών μας και των πολιτικών μας προτάσεων. Παντού στην Ελλάδα και ειδικά στη Ροδόπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: