Παρασκευή, Μαΐου 23, 2008

Έκθεση "Θράκη 2008"

Ο Βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, με την ευκαιρία των χθεσινών εγκαινίων της 17ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «ΘΡΑΚΗ 2008», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Για μία ακόμη χρονιά εύχομαι κάθε επιτυχία για την έκθεση «ΘΡΑΚΗ» η οποία υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, έναν ασφαλή δρόμο ευημερίας για τη Ροδόπη. Δυστυχώς όμως, όσο κι αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, ο προβληματισμός των πολιτών για την οικονομική πραγματικότητα της καλπάζουσας ακρίβειας και του άκρατου ανταγωνισμού που όλοι βιώνουν, υποχρεώνει όλους εμάς τους πολιτικούς να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και πιο αποτελεσματικό τρόπο στις απαιτήσεις των καιρών.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει τον κόπο να μελετήσουμε σοβαρά και να υλοποιήσουμε προτάσεις ενίσχυσης της ντόπιας μεταποιητικής επιχειρηματικότητας όπως:

· μέτρα για την αναδιάρθρωση των οικονομικών των επιχειρήσεων ισότιμα με γειτονικές περιοχές

· μειωμένοι κατά 10% φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις μας

· επανασχεδιασμός του χάρτη των κρατικών ενισχύσεων υπέρ της Ροδόπης, με θεαματική ώθηση στην κλαδική προσέγγιση και την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

· τόνωση της ροπής προς διάθεση κονδυλίων για Έρευνα και Ανάπτυξη

· ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας και συνεργασία των επιχειρήσεων με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

· κατασκευή και 2ου εργοστασίου φυσικού αερίου ως επέκταση των υποδομών του υφιστάμενου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, παρά την τρέχουσα ξεκάθαρα αρνητική στάση της Κυβέρνησης

· έμφαση στη διατομεακή ανάπτυξη μέσω των ντόπιων πλουτοπαραγωγικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού (π.χ. επεξεργασία και μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων, εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Γεωθερμίας)

· ενδυνάμωση ευκαιριών επιχειρηματικής συμπλοκής της μεταποίησης και του εμπορίου με τον τεράστιο γεωργικό πλούτο και τις δυνατότητες απογείωσης της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μας

Όσον αφορά το εμπορικό δυναμικό του Νομού αποτελεί σημαντική πρόκληση, η εκμετάλλευση των ευκαιριών που προκύπτουν από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ιδιαίτερα αν επιτέλους αναζωογονηθεί η κουρασμένη πια έκθεση «ΘΡΑΚΗ», η οποία αντί να αντιμετωπίζεται σαν μια στείρα παραδοσιακή διεκπεραιωτική εκδήλωση, πρέπει επιτέλους να γίνει ο καταλύτης για την εμφάνιση του επιθυμητού εμπορικού πυρετού. Με ενοχλεί η απουσία επιχειρήσεων της Ροδόπης μας από τη φετινή έκθεση, με ενοχλεί που η έννοια της περιφερειακής συνείδησης δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί στο επιχειρηματικό επίπεδο και αυτό αντανακλάται και στην έκθεση ΘΡΑΚΗ τα τελευταία χρόνια. Όλοι μαζί πρέπει με σύνεση και ομόνοια να ξεπεράσουμε παρεξηγήσεις και προβλήματα. Στέκομαι για μια ακόμη φορά δύσπιστα απέναντι στη λειτουργικότητα της έκθεσης, αναλογιζόμενος πότε επιτέλους κρατικοί και (ημι)δημόσιοι φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν θα υποκατασταθούν πλήρως από ακμαίες και δυναμικές επιχειρήσεις.

Να μην λησμονούμε επίσης ότι οφείλεται ιδιαίτερη προσοχή στη μελέτη των επιπτώσεων της διάνοιξης του πολυαναμενόμενου κάθετου άξονα προς τη Βουλγαρία, ώστε με συγκεκριμένες δράσεις να αντισταθμιστούν συγκροτημένα, έγκαιρα και αποτελεσματικά όσα ελλείμματα ανταγωνιστικότητας ταλαιπωρήσουν τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας. Τέλος, δεν πρέπει να αμελούμε την ανάγκη να προικίσουμε το Νομό Ροδόπης με ένα σωστά χωροθετημένο εμπορευματικό και διαμεταφορικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: