Παρασκευή, Μαΐου 16, 2008

Επερώτηση για ΟΚΑΝΑ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής μαζί με άλλους 34 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στη Βουλή Επερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα την έλλειψη χρηματοδότησης και τα διάφορα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ε Π Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τους Υπουργούς:

1. Εσωτερικών

2. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Όπως γνωρίζετε, τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης είναι τοπικές υπηρεσίες που εφαρμόζουν «προγράμματα προαγωγής της Υγείας και Πρόληψης της χρήσης ουσιών», στο χώρο της οικογένειας, στη σχολική και την ευρύτερη κοινότητα.

Έχουν τη μορφή μη κερδοσκοπικών εταιριών και συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ και κατά 50% από πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, λειτουργούν δε με την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ.

Σήμερα λειτουργούν 72 Κέντρα Πρόληψης στη χώρα που στελεχώνονται από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, εκπαιδευμένους σε ζητήματα Πρόληψης. Στο Νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 5 Κέντρα Πρόληψης από το 1998, αποτελούν το μοναδικό φορέα που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την πρωτογενή πρόληψη της εξάρτησης και αναπτύσσουν διάφορες δράσεις, που στοχεύουν στη στήριξη και ενδυνάμωση της οικογένειας και σχολείου.

Είναι γνωστό ότι στόχος της πρόληψης είναι η μείωση της ζήτησης. Η μείωση της ζήτησης δεν έγκειται στην απλή ενημέρωση αλλά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην καλλιέργεια της ψυχικής ισορροπίας, ώστε ένας νέος άνθρωπος να μη νιώσει την ανάγκη να ζητήσει στις εξαρτήσεις λύσεις σε προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Σήμερα απειλείται η επιβίωση των Κέντρων Πρόληψης και όλου αυτού του εγχειρήματος που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση πολλά Κέντρα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλέον βασικές λειτουργικές δαπάνες, όπως θέρμανση, καθαριότητα, τηλέφωνο ενώ σε άλλα υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες (μέχρι και 7 μήνες στο Κέντρο Πρόληψης Χανίων). Ήδη έχει σταματήσει από τις 11/3/08 τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Πρόληψης, αυτού που εδρεύει στην ευαίσθητη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, στους Δήμους Αγίας Βαρβάρας - Αιγάλεω και Χαϊδαρίου.

Ο ΟΚΑΝΑ χρωστάει στα Κέντρα Πρόληψης 6 εκατομμύρια ευρώ και επικαλείται οικονομικό έλλειμμα και μειωμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε για τη διάθεση επιπλέον 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, με την προϋπόθεση όμως, να προηγηθεί η εξόφληση από μέρους του ΟΚΑΝΑ των συμβατικών του υποχρεώσεων.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Υγείας εξαγγέλλει την ίδρυση ακόμη δεκατεσσάρων Κέντρων Πρόληψης.

Επιπλέον, τόσο η διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης στελεχών πρόληψης του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούσε με ευθύνη του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής), που παρείχε σταθερή και έγκυρη εκπαίδευση στα στελέχη Πρόληψης, όσο και του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία), καθώς και η μη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, συρρικνώνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις δράσεις των Κέντρων. Δεν παρέχεται πλέον η δυνατότητα ενημέρωσης, ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και εκπαίδευσης σε νέες μεθόδους, με αποτέλεσμα την απομόνωση των προγραμμάτων τους από τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο.

Κατόπιν των παραπάνω επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για την ανακολουθία λόγων και έργων, με την εξαγγελία από τη μια, ίδρυσης 14 νέων Κέντρων Πρόληψης και από την άλλη, απειλής διακοπής λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων.

2. Για τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης σχετικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων, με τη θέσπιση προαπαιτουμένων από το Υπουργείο Εσωτερικών για την καταβολή των υπεσχημένων 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

3. Για την παύση λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης στελεχών πρόληψης του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούσε με ευθύνη του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής), που παρείχε σταθερή και έγκυρη εκπαίδευση στα στελέχη Πρόληψης, και του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία), καθώς και τη μη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: