Παρασκευή, Αυγούστου 08, 2008

Ομιλία στη Βουλή για "τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες"

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, την Τετάρτη 30 Ιουλίου, έκανε παρέμβαση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις». Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του έχει ως εξής:

Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση επιμένει να αιφνιδιάζει επιφυλάσσοντας άσχημες εκπλήξεις στον ελληνικό λαό και το Κοινοβούλιο, χωρίς να νομιμοποιείται ούτε από τη συγκυρία, ούτε από τις πολιτικές συνθήκες, ούτε από κάποια έκτακτη κοινωνική ανάγκη για να το πράξει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ευαίσθητα και σημαντικά θέματα τίθενται προς ψήφιση στη Βουλή σαν ζητήματα ρουτίνας σε μια εξαιρετικά δύσκολη αλλά και προκλητική εποχή για το πολιτικό μας σύστημα. Έτσι αυτό απαξιώνεται ακόμη περισσότερο.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητά ανοικτή Βουλή το καλοκαίρι για τα σημαντικότατα ζητήματα που διανύουμε και δεν εισακούεται. Και ερχόμαστε στην καρδιά της παραδοσιακά πιο απολίτικης εποχής του χρόνου, να συζητήσουμε σε Θερινό Τμήμα μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της Κυβέρνησης, αφ’ ενός να εκμεταλλευτεί το επικοινωνιακό εργαλείο της θερινής ραστώνης για να αυθαιρετεί πρωτίστως απέναντι στην κοινή λογική και αφετέρου να εξυπηρετεί με ύποπτο σπουδή παρασκηνιακούς σχεδιασμούς της και αγνώστου προέλευσης ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων.

Η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περιφρονεί Σύνταγμα, θεσμούς και φορείς, δεν δίνει καν σημασία στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, «Κύριος οίδε» βάσει ποιας σκοπιμότητας και ανάγκης και ποιων πραγματικών ωφελουμένων, εισάγει προς ψήφιση έναν απαράδεκτο νόμο που με κατ’ επίφαση δρακόντεια μέτρα, επιχειρεί να εκσυγχρονίσει δήθεν το νομικό πλαίσιο για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και να το εναρμονίσει με «άνωθεν υποδείξεις», υποσκάπτοντας βασικές αρχές του δημοκρατικού πρωτίστως και νομικού δευτερευόντως πολιτισμού μας, ανοίγοντας έτσι μια κερκόπορτα για να κλονιστεί ακόμη περισσότερο η κοινωνική εμπιστοσύνη που χαρακτηρίζει ευνομούμενες πολιτείες.

Το νομοσχέδιο αυτό εξυπηρετεί δυο πολύ σημαντικούς εσωτερικούς ιδιοτελείς στόχους για τη χειμαζόμενη Κυβέρνηση που έχουν όμως ένα κοινό παρανομαστή, τον αθέμιτο και βολικό έλεγχο.

Ο πρώτος στόχος έχει να κάνει με την καρατόμηση του ανεξέλεγκτου πρώην συνοδοιπόρου της κ. Ζορμπά, του επονομαζόμενου κάποτε και πεισματάρη αδέκαστου. Είναι καλός και επαρκής όσο βρίσκεται με τα νερά μας. Μόλις αποστασιοποιείται, η πολιτική παράδοσή μας δεν έχει ενδοιασμούς: καρατομείται με τρόπο άγαρμπο και ύπουλο, έτσι για να παραδειγματίζονται και οι υπόλοιποι για το πώς χειρίζεται η Νέα Δημοκρατία την ασφάλειά της.

Ο δεύτερος στόχος είναι επίσης προκλητικός. Διάλεξε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και την τρέχουσα συγκυρία για να δείξει πώς ακριβώς εννοεί την κοινωνική ευαισθησία και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Με την πρώτη άσχετη τροπολογία στο νομοσχέδιο και όλη την Ελλάδα στη δίνη μιας απίστευτης κερδοσκοπικής ακρίβειας, που καίει τα νοικοκυριά, εξαφανίζει τη μεσαία τάξη και εξοντώνει τις ευπαθείς ομάδες, αυξάνει τις αποδοχές των δικαστών, κλείνοντάς τους το μάτι. Τι επιδιώκει και προσπαθεί να το κατορθώσει είτε με το καρότο, δηλαδή με τις τωρινές αυξήσεις στην παρούσα συγκυρία, είτε με το μαστίγιο, δηλαδή τον ορισμό και όχι την εκλογή των προϊσταμένων στους δικαστές, σε νομοσχέδιο που πολύ συμπτωματικά κατατέθηκε στη Βουλή την ίδια μέρα με το σημερινό νομοσχέδιο; Εμείς, βεβαίως είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της. Όμως, στηλιτεύουμε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη μεθόδευση αυτή. Είναι διαφορετικό να έρθει χωριστά και αυτοτελώς η αύξηση των αποδοχών των δικαστών για την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Αυτή, όμως, η μεθόδευση σίγουρα είναι καταδικαστέα.

Εκτός βέβαια αυτών των συγκυριακών στοχεύσεων, η Κυβέρνηση καθ’ υπαγόρευση, ομολογημένη στην εισηγητική έκθεση, βάζει στο ίδιο τσουβάλι δύο εντελώς ανόμοια πράγματα, δηλαδή το ξέπλυμα του χρήματος και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τα οποία χρήζουν χωριστής αντιμετώπισης, εκτός του ιστορικού δόγματος «όλοι είναι εν δυνάμει τρομοκράτες και πρέπει να τους ελέγχουμε στενά και προληπτικά». Φέρνει απέναντί της κάθε υποψιασμένο πολίτη, κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, κάθε δημοκράτη. Και αυτό οφείλουμε να το καταδείξουμε και αναδείξουμε. Δεν αποτελούν κύριοι συνάδελφοι, λύση για την τρομοκρατία οι εξοντωτικές ποινές και η ομηρία όλων μας για την αστήρικτη ή την ημιβάσιμη καταδοτικότητα.

Πώς δικαιολογούν οι Υπουργοί που υπογράφουν το νομοσχέδιο, να παραδέχονται στην Εισηγητική ‘Έκθεση ότι το έγκλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας έχει μεγάλες διαφορές από αυτό του ξεπλύματος χρήματος και παρ’ όλα αυτά να δέχονται σήμερα να νομοθετήσουν ένα νέο και επικίνδυνο νομοσχέδιο, καμουφλαρισμένο στο κέλυφος της κοινωνικά πιο ευκολοχείριστης έννοιας της αντιμετώπισης του μαύρου χρήματος. ‘Ένα δρακόντειο υποτίθεται νομοθέτημα, με βαρύγδουπο τίτλο.

Αντί να ενισχύσουμε θεσμικά, τεχνικά και οικονομικά την υφιστάμενη ανεξάρτητη αρχή κατά τις διεθνείς υποδείξεις μάλιστα, επιλεκτικά αγνοούμε όσες από αυτές τις συγκεκριμένες υποδείξεις δεν μας αρέσουν, αν και λογικές και λειτουργικές, υποβαθμίζουμε την αρχή σε απολύτως ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη επιτροπή, διορίζουμε αντισυνταγματικά εν ενεργεία δικαστικό και εξευμενίζουμε και το διεθνή παράγοντα, αλλά μόνο στο σκέλος της συμμόρφωσης στην αντιτρομοκρατική υστερία, που βέβαια εύκολα μπορεί να διολισθήσει σε πρόσχημα κατάχρησης των ελεγκτικών μηχανισμών για σκοπούς αλλότριους.

Το Σύνταγμα, κύριοι συνάδελφοι, απαγορεύει την ανάμειξη εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών σε διοικητικές επιτροπές, την επιτρέπει μόνο σε όργανα με δικαιοδοτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί να είναι κυβερνητικός υπάλληλος ένας εν ενεργεία θεράπων της Θέμιδας.

Ακόμη, τι ακριβώς σημαίνει αυτή η «δέουσα επιμέλεια» στις επαγγελματικές συναλλαγές, ώστε να μάθουμε όλοι μας και τι ακριβώς θα ψηφίσει το θερινό μας Τμήμα; Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και ο νομικός κόσμος πάντως, κατανόησαν πλήρως το διανοητικό και κοινωνικό πραξικόπημα και αντέδρασαν.

Δεν αρνούμαστε βέβαια τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και μαφίας του χρήματος. Συμφωνούμε να εξοντώσουμε οικονομικά την τρομοκρατία. Δεν ξεχνούμε όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι εσείς είστε που δεν εφαρμόζετε αποτελεσματικά τις από έτους σοβαρές γενικές διεθνείς υποδείξεις.

Σας το είπε, κύριε Αλογοσκούφη, ο Διεθνής Οργανισμός για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, όπως επανειλημμένα σας το είπε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί δεν αντιγράφετε τουλάχιστον τις αντίστοιχες προσπάθειες άλλων ευρωπαϊκών χωρών; Γιατί δεν διευκολύνετε την υφιστάμενη αρχή στο έργο της και την εξουδετερώνετε; Μήπως γιατί έχει διευρυμένες αρμοδιότητες ανοίγματος λογαριασμών που δεν θέλετε να ανοίξουν; Μήπως γιατί παίρνει στα σοβαρά τον τίτλο της ως ανεξάρτητης;

Στο άρθρο 7 συστήνετε τη νέα επιτροπή πλέον καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων. Εκτός της υποβάθμισης της Αρχής σε απλή επιτροπή, όλη η ουσία είναι ότι στην επιτροπή αυτή απουσιάζει ηχηρά μια κρίσιμη λέξη, η λέξη «ανεξάρτητη». Και το πολιτικό πραξικόπημα ολοκληρώνεται στο άρθρο 8 με την εύγλωττη για τις προθέσεις και τη δημοκρατική σας κουλτούρα διάταξη, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να ορίζεται ως κεντρική συντονιστική αρχή.

Ακόμα πιο εύγλωττη είναι η στελέχωση των επιτροπών. Αποσπασμένοι κατ’ επιλογή υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων δημοσίων φορέων, κατά παρέκκλιση μάλιστα των κειμένων διατάξεων και χωρίς τα απαραίτητα εχέγγυα. ‘Όσον αφορά την τελευταία τροπολογία για τις Δ.Ε.Κ.Ο., την οποία θα συζητήσουμε κατ’ ουσία το απόγευμα, νομίζω ότι ισχύει αυτό που είπε και ο συνάδελφος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προηγουμένως, βάζετε πολλά θέματα για να χαθούν.

Αυτή η τροπολογία είναι ουσιαστικά πραξικόπημα για τις Δ.Ε.Κ.Ο. Θεσμοθετείτε την αντιπαλότητα με αυτήν την τροπολογία νέων και παλαιών εργαζομένων. Καταργείτε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι των νέων εργαζομένων, δημιουργείτε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε ένα θεσμό που ψηφίστηκε ομόφωνα και θεσμοθετήθηκε στη Βουλή, ως κατάκτηση του κοινωνικού κράτους. ‘Όλα αυτά όμως θα έρθουν μπροστά σας και σε λίγο θα είστε υπόλογοι για να απολογηθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: