Τετάρτη, Νοεμβρίου 26, 2008

Ερώτηση για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξ/πολη

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, με θέμα τις πληροφορίες για νέο κύκλο καθυστερήσεων στην υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη»

Στη Θράκη αποτελεί σημαντικό θέμα ο υπό κατασκευή αγωγός μεταφοράς πετρελαίου από τη Βουλγαρική πόλη Μπουργκάς («Πύργος» στα καθ’ ημάς) στην Αλεξανδρούπολη ο οποίος θεωρείται ότι αναβαθμίζει ποικιλοτρόπως την περιοχή (οικονομικά, κοινωνικά, γεωστρατηγικά). Βέβαια, αν και η Κοινή Γνώμη της περιοχής έχει εκτιμήσει θετικά την όλη προσπάθεια που διακομματικά κατεβλήθη επί μακρόν για την πρόοδο του έργου (σύλληψη, απόφαση, προπαρασκευή, συμφωνίες), συμμεριζόμαστε και τις καλοπροαίρετες ενστάσεις, κυρίως περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για το φιλόδοξο τριεθνές εγχείρημα, οι οποίες χρήζουν απαντήσεων.

Η ωρίμανση των γενικότερων συνθηκών τα τελευταία χρόνια, σε ένα πολύπλοκο και πολύπτυχο θέμα, όπως αυτό του αγωγού, επέτρεψε την δημιουργία αισιοδοξίας για την υλοποίηση πλέον του έργου, που αφορά άμεσα τρία κράτη.

Με πρόσφατες δηλώσεις του, ο βούλγαρος Υπουργός Ανάπτυξης Ασέν Γκαγκαούζοφ, προέβλεψε καθυστερήσεις ενός έτους στην κατασκευή του αγωγού λόγω κόστους και έλλειψης ρευστότητας. Υπό το πρίσμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, που θολώνει τη δυνατότητα αξιολόγησης τέτοιων δηλώσεων και της εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων, και επειδή οι δηλώσεις αυτές αφορούν άμεσα τους πολίτες της Θράκης οι οποίοι τις πληροφορήθηκαν από τον τοπικό Τύπο, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για την ανησυχία που εξέφρασε ο κ. Γκαγκαούζοφ σχετικά με την πρόοδο του έργου και τις αιτίες της ανησυχίας αυτής

2. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η υλοποίηση του έργου

3. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: