Δευτέρα, Δεκεμβρίου 08, 2008

Δήλωση για τα πρόσφατα γεγονότα

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δήλωσε τα εξής:

Η χώρα μας νοσεί. Οι θεσμοί δεν λειτουργούν. Το Κράτος είναι ξεχαρβαλωμένο και μουδιασμένο. Η Ελλάδα καίγεται και φοβάται. Στη χώρα μας η νομιμότητα και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς δεν αποτελούν πια αυτονόητο στοιχείο μιας σύγχρονης κοινωνίας που επιτρέπει στους πολίτες να ζουν, να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται, να συμμετέχουν και να μορφώνονται αξιοπρεπώς. Η δίκαιη, η σκεπτόμενη, η ψύχραιμη, η ασφαλής κοινωνία της προκοπής και της δημιουργίας υποτάσσεται στην αδιαφορία, την επιπολαιότητα, τη βαρβαρότητα.

Πέντε χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει την ακαταλληλότητά της. Αμέριμνη ως τώρα, πίστευε ότι η διακυβέρνηση μιας σύγχρονης πολιτισμένης χώρας είναι η εξυπηρέτηση ημετέρων, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί, η μετάθεση ευθυνών στους προηγούμενους, η αναποφασιστικότητα, η λεηλασία του πλούτου των νέων και των παιδιών, η υπονόμευση του μέλλοντος τους. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη θεωρήθηκαν και αντιμετωπίσθηκαν ως τριτεύουσες φιλολογικές λεπτομέρειες.

Αν μία φορά όλοι ντρεπόμαστε για τον αδικοχαμένο μαθητή, που δεν ήταν «άτυχος» αλλά θύμα του κράτους, πρέπει πολλαπλώς να σταθούμε με υπευθυνότητα και να εργασθούμε συλλογικά για να ξαναφέρουμε την κοινωνία της ευθύνης στο προσκήνιο. Κάθε πολίτης οφείλει να αναλογισθεί τι πρέπει να πράξει ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί, για να εμπεδώσουμε μια κρατική λειτουργία λογοδοσίας, αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και ασφάλειας με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη λειτουργία των θεσμών. Με πρόταξη της έννοιας της Δημοκρατίας που σέβεται πρωτίστως τη ζωή και εξασφαλίζει την περιουσία όσων μοχθούν.

Για την Κυβέρνηση της Ν.Δ., που, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μόλις πριν περίπου 15 ημέρες ψήφισε νόμο που επιτρέπει την οπλοφορία των υπαλλήλων των εταιρειών security, η λέξη πρόληψη είναι άγνωστη. Η εκπαίδευση των αστυνομικών παραμελείται εγκληματικά. Η ίδια η πολιτική της δημιουργεί πολλαπλές εστίες απελπισίας και κοινωνικής ανάφλεξης. Η ίδια είναι είτε απούσα στα δύσκολα, είτε επιδεικτικά φλύαρη και πομπώδης στα όποια εύκολα.

Η αμήχανη Κυβέρνηση ας μην φορά απλά το θλιμμένο προσωπείο της για την απώλεια της ζωής του εφήβου στα Εξάρχεια. Όσο καιρό κυβερνά ακόμα, ας εξασφαλίσει κατ΄ αρχάς την ομαλή λειτουργία των διαδικασιών απόδοσης ευθυνών στους αυτουργούς του περιστατικού. Ας ανακουφίσει ελάχιστα την αγωνία των πολιτών για όσα απίστευτα συμβαίνουν αναλαμβάνοντας έμπρακτα την πολιτική ευθύνη. Κατά τα λοιπά θα φροντίσουν οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: