Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2009

Ερώτηση για την προανάκριση στην υπόθεση Κούνεβα

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα την πλημμελή αντιμετώπιση από την ΕΛΑΣ της υπόθεσης της επίθεσης με οξύ στην αλλοδαπή συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα στην Αθήνα, αν και πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ύποπτα και απαράδεκτα ατελής προανάκριση από την ΕΛΑΣ για το περιστατικό της επίθεσης στην αλλοδαπή συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα»

Πρόσφατα η αλλοδαπή συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για σεβασμό στον αξιακό κώδικα της κοινωνίας μας, δέχθηκε μαφιόζικη επίθεση με οξύ, λόγω προφανώς της πλούσιας και αποτελεσματικής της δράσης η οποία εξέθετε και απειλούσε τα συμφέροντα σκοτεινών κυκλωμάτων. Εκτός του ξεκάθαρου συμβολισμού της επίθεσης, που από μόνος του συγκίνησε κάθε δημοκρατικό πολίτη και πολιτισμένο έλληνα, και θα έπρεπε να πυροδοτήσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των αρμόδιων αρχών, το σκέλος των σοβαρότατων βλαβών που υπέστη η υγεία της συνανθρώπου μας ήρθε να καταστήσει ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη να εμφανίσει η ΕΛΑΣ το καλύτερο δυνατόν πρόσωπό της κατά την ενασχόλησή της με την υπόθεση.

Δυστυχώς, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διατάχθηκε συμπληρωματική έρευνα για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση, διότι το υλικό της προανάκρισης η οποία διενεργήθηκε από την ΕΛΑΣ θεωρήθηκε ελλιπής! Η αστυνομία βιάστηκε κατά τα φαινόμενα να θεωρήσει «προσωπικά» τα κίνητρα της επίθεσης παρά το γεγονός ότι απασχόλησε την ελληνική κοινωνία με πλήρη ανάδειξη των παραμέτρων της, και παρά τη σωρεία καταγγελιών για δολοφονική ενέργεια με χαρακτήρα εκδίκησης και παραδειγματισμού για τη συνδικαλιστική της δράση. Η αστυνομία εμφανίζεται να έχει εκτελέσει ανεπαρκώς τα καθήκοντά της, να είναι αποπροσανατολισμένη και να δέχεται εκ των υστέρων εύλογες και στοιχειώδεις υποδείξεις για να δράσει στην κατεύθυνση:

· Της λήψης καταθέσεων από αυτόπτες μάρτυρες και άτομα με επαγγελματική σχέση με την παθούσα

· Της άρτιας και ταχείας εργαστηριακής επεξεργασίας των αντικειμενικών στοιχείων και πειστηρίων και γενικά του διαθέσιμου υλικού της υπόθεσης

· Της κατάθεσης της ίδιας της παθούσας

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο για θέματα τάξης και δημόσιας ασφάλειας, το κύρος και η αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ πρέπει να περιφρουρηθούν. Καμία υπόνοια περί ολιγωρίας ή απόπειρας συγκάλυψης της εξαιρετικά σημαντικής αυτής υπόθεσης, η οποία δοκιμάζει το νομικό και κοινωνικό μας πολιτισμό, δεν μπορεί να πλανάται πάνω από την ΕΛΑΣ. Τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα, η μητρότητα και η ισότητα των δύο φύλων, τα δικαιώματα των αδυνάτων σε μια ολοένα και πιο βάρβαρη κοινωνικά συγκυρία, δεν μπορούν να αποτελούν κομπάρσους στις προτεραιότητες των θεσμών της χώρας. Το γεγονός της ατελούς προανάκρισης, είτε πρόκειται για αμέλεια είτε για ανικανότητα λόγω της προϊούσας διάλυσης των μηχανισμών της ΕΛΑΣ, με κυβερνητική ευθύνη, είναι ασυγχώρητο ειδικά για μια τέτοια υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος.

Συνεπώς ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Αν αναγνωρίζει πόσο σημαντική είναι η υπόθεση της επίθεσης στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και αν ανιχνεύει ότι υπήρξε οποιαδήποτε σκοπιμότητα στην ατελή προανάκριση που διενήργησε η ΕΛΑΣ και ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για αυτό

2. Με ποιες άμεσες ενέργειές του θα τεθεί σε προτεραιότητα η διαλεύκανση της υπόθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: