Παρασκευή, Ιανουαρίου 16, 2009

Δήλωση για τις απολύσεις στη ΒΙΠΕ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με το νέο κύμα απολύσεων και λουκέτων στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες της Ροδόπης. Το 2009 ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς για εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας. Το διαφαινόμενο λουκέτο στην κεραμοποιία «ΒΕΑΚ» και τα δυσάρεστα νέα των αναγκαστικών αδειών σε εργαζόμενους των «Αλουμίνιον» και «Ιντερπλαστ» καθώς και οι επικείμενες απολύσεις στην «Αλφίν», προστίθενται στο συνεχώς διογκούμενο επιχειρηματικό δράμα της περιοχής μας.

Οι σκληρά εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στο δυναμικό μεταποιητικών επιχειρήσεων έχουν πανικοβληθεί και στο σύνολό τους βιώνουν μια αφόρητη ανασφάλεια. Το κράτος, όταν δεν κοροϊδεύει και παραπλανά, σε έναν ακόμη τομέα είναι εκκωφαντικά απόν.

Επανειλημμένα στο ΠΑΣΟΚ, με κάθε πολιτικό και κοινοβουλευτικό εργαλείο και με αίσθημα υπευθυνότητας και εγρήγορσης, προειδοποιήσαμε τεκμηριωμένα και έγκαιρα τους κυβερνητικούς αρμοδίους, για την κλιμάκωση της ανεργίας στη Θράκη, για την επιδείνωση της τοπικής οικονομικής πραγματικότητας τα τελευταία χρόνια. Συμβάλλαμε με τη στάση και τις παρεμβάσεις μας για την οικοδόμηση ενός κλίματος αναζήτησης και εφαρμογής μέτρων επίλυσης ή έστω ανακούφισης του κύματος της ανέχειας. Δυστυχώς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απροθυμία της Κυβέρνησης να θέσει ένα τέλος στον πολύμηνο εμπαιγμό των εργαζομένων των εργοστασίων του ΛΑΝΑΡΑ, το κράτος δείχνει ασυγκίνητο και ανάλγητο. Απροετοίμαστο και ανεπαρκές. Διστακτικό και αμήχανο.

Υπενθυμίζω απολύτως ενδεικτικά τα όσα χαρακτηριστικά είπε προχθές η Λούκα Κατσέλη, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, με την οποία συνεργάζομαι για την περιοχή μας, σε ειδική συνέντευξη τύπου και αφορούν άμεσα τις δυσμενέστατες εξελίξεις στην παραγωγική μας βάση και το πεδίο των μαζικών απολύσεων:. Το σχετικό μικρό απόσπασμα είναι εύγλωττο:

«Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναγκαίες αναδιαρθρώσεις κλάδων της οικονομίας που μαστίζονται από την κρίση και να βοηθήσει ουσιαστικά επιχειρήσεις ώστε να λειτουργήσουν σε βιώσιμη βάση, διασφαλίζοντας έτσι θέσεις εργασίας, προχωρά σε κατασπατάληση πόρων και διευθετήσεις κάτω από το τραπέζι. Το παράδειγμα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, εταιρεία του πρώην Ομίλου Λαναρά, είναι το πλέον χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα. Η Κυβέρνηση διοχέτευσε ήδη μέσω της Εθνικής και Αγροτικής Τράπεζας €10 εκατ. από τα €35 εκατ. που είχε υποσχεθεί για να σωθεί δήθεν η εταιρεία, χωρίς καμία σοβαρή αξιολόγηση του μακροχρόνιου επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας. Οι εποπτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς, παντελώς απούσες, συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια σε παιχνίδια που φαίνεται ότι έχουν γίνει με τη μετοχή της εταιρείας προς όφελος του επιχειρηματία. Την ίδια στιγμή, στην αγωνία των εργαζομένων της εταιρείας που παραμένουν απλήρωτοι για πέντε μήνες, η Κυβέρνηση απαντά, παραμονή Χριστουγέννων με εφ´ άπαξ παροχή χιλιάρικου (τελευταία Υπουργική Απόφαση με ΦΕΚ 2622 στις 23 Δεκεμβρίου 2008). Τα ίδια κάνει και για ανέργους άλλων επιχειρήσεων. Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει σχετική ερώτηση στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλογισθεί τις βαριές ευθύνες της. Οι στατιστικές ωραιοποιήσεις και οι «αυτοματισμοί», δεν πείθουν. Αντίθετα εξοργίζουν τα θύματα της ανεμελιάς και της ανευθυνότητας των κυβερνητικών στελεχών. Επιτέλους είναι ώρα για την Κυβέρνηση και τον εκτεταμένο υπηρεσιακό μηχανισμό που ελέγχει να δράσουν. Αφού παραδεχθούν το κλιμακούμενο πρόβλημα, να εισηγηθούν και να εφαρμόσουν λύσεις. Να λάβουν τα προσήκοντα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για να ξεφύγει η περιοχή από το τέλμα. Για να συντηρήσουμε ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης για τους συμπολίτες μας που απειλούνται. Για να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια της Πολιτείας και των εργαζομένων. Και όλοι θα σταθούμε αρωγοί σε μια κοινή προσπάθεια για να ανασάνουμε αναπτυξιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: