Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2009

Ερώτηση για Σχολή Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Τουρισμού στην Κομοτηνή»

Ο Νομός Ροδόπης αντιμετωπίζει οξυμμένα προβλήματα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, μέρος των οποίων αποτελούν η αποβιομηχάνιση και το κύμα απολύσεων των βιομηχανικών υπαλλήλων και η ολοένα και εξελισσόμενη εξαθλίωση των αγροτών. Η κρίση στην οικοδομή δε, όπως τη βιώνει ο Νομός Ροδόπης, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, επιδεινώνει τα προβλήματα αυτά. Ευτυχώς ο αναπτυξιακός πυλώνας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εξακολουθεί να προσφέρει ελπίδα στους πολίτες της Κομοτηνής. Μία ακόμη διέξοδος μπορεί να είναι η ανάπτυξη του τουρισμού σε μια καθυστερημένη τουριστικά περιοχή όπως η Ροδόπη.

Στη χώρα μας επανειλημμένα έχει τεθεί το ζήτημα του ακαδημαϊκού ελλείμματος στο χώρο του Τουρισμού. Δεν υπάρχει Ανώτατη Σχολή Τουρισμού πράγμα απαράδεκτο για την Ελλάδα. Απέχοντας από στείρες τοπικιστικές και ακαδημαϊκές έριδες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί για την ίδρυση και την έδρα μιας τέτοιας Σχολής (Πειραιάς, Κρήτη, Χίος, Ρόδος κτλ.) η Κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες. Παρόλο που έχει ανακοινωθεί η ίδρυσή της στη Χίο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), η Θράκη προβάλλει επίσης ως μια πολύ λογική και χρήσιμη επιλογή, ιδιαιτέρως υπό το πρίσμα μια πλειάδας λόγων που συμπυκνώνονται στη γεωγραφική της θέση, την παράδοσή της, τις ανάγκες της, και το κοινωνικοοικονομικό της προφίλ.

Επειδή η ίδρυση μιας τέτοιας Σχολής δεν είναι απαραίτητο να περιορίζεται σε πλήθος, ούτε είναι απαραίτητο να εξυπηρετεί πανομοιότυπες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές προσδοκίες, και επειδή η λειτουργία των Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο διευκολύνει την επιδιωκόμενη σε αυτές τις περιπτώσεις συνέργια, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο ίδρυσης Ανώτατης Σχολής Τουρισμού και στην Κομοτηνή (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας,

Ως πρώην επαγγελματίας του τομέα Τουρισμού (απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και με επαγγελματική εμπειρία στον χώρο), παρόλο που δεν ασχολούμαι ενεργά τώρα στον τομέα, ωστόσο θα με ενδιέφερε πολύ η απάντηση που δόθηκε (αν δόθηκε) σε αυτή την ερώτηση, και η οποιαδήποτε συνέχεια του θέματος.

Μήπως θα μπορούσατε να με παραπέμψετε στα αντίστοιχα πρακτικά της Βουλής αν υπάρχουν διαθέσιμα στο Διαδίκτυο, ή και σε άλλες πηγές;

Ευχαριστώ προκαταβολικά,
Γρηγόρης Σεμπελίδης