Τετάρτη, Απριλίου 08, 2009

Δήλωση για εγκληματικά συμβάντα στ Ροδόπη

Με αφορμή τα αλλεπάλληλα και ακραία κρούσματα εγκληματικών συμβάντων στο Νομό Ροδόπης το τελευταίο 24ωρο, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Άναυδος ο ειρηνικός λαός της Ροδόπης παρακολουθεί το κρεσέντο των ακραίων εγκληματικών περιστατικών που συνέβησαν μέσα σε ένα 24ωρο στην παραδοσιακά φιλήσυχη περιφέρειά μας. Ο προβληματισμός και η ανασφάλεια των πολιτών ψάχνουν να βρουν καθησυχαστικές απαντήσεις, πράγμα που προς το παρόν δεν φαίνεται εφικτό. Και πώς να είναι άραγε όταν:

1. Ένοπλος ληστεύει τράπεζα στο κέντρο της Κομοτηνής και αποχωρεί ανενόχλητος πυροβολώντας επιδεικτικά

2. Το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μεγάλου σούπερ μάρκετ ξηλώνεται εκ βάθρων

3. Άτυχο ζευγάρι κτηνοτρόφων κατασφάζεται στο Ιάσιο Σαπών με τις πρώτες ενδείξεις να οδηγούν σε συμπεράσματα κοινής διάρρηξης από αδίστακτους κακοποιούς

Αποτελεί άραγε τραγική ειρωνεία ή σύμπτωση να εκτυλίσσεται η αλυσίδα αυτών των περιστατικών σήμερα, την ίδια ημέρα που στη Βουλή με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ συζητείται σε προ ημερησίας διατάξεως διαδικασία, με μάχη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, το θέμα της εγκληματικότητας και της γενικευμένης ανασφάλειας των πολιτών;

Η ένταση και η ποιοτική διαφοροποίηση του εγκλήματος στη χώρα μας αγγίζει κορυφές και αναδύει χαρακτηριστικά πρωτοφανή. Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά, πολύ έγκαιρα και με πολύ ηχηρό και επίμονο τρόπο, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Εις ώτα μη ακουόντων. Σε συνεργασία με όλη την αντιπολίτευση επιχειρήσαμε εποικοδομητικά να ξυπνήσουμε την κυβέρνηση από τον επικίνδυνο λήθαργό της. Μάταια όμως. Υποστηρίξαμε κοινοβουλευτικά και πολιτικά την ανάγκη αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης σε μέσα και προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Εντοπίσαμε κρίσιμες ανεπάρκειες. Υποδείξαμε άμεσες και γενικότερες πολιτικές για την αποτελεσματική παρουσία του κράτους και την ασφάλεια των πολιτών. Κατηγορηθήκαμε για υπερβολή και στείρα αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ, και εγώ προσωπικά, προβλέψαμε ότι οι κοινωνικές συνθήκες, η ανισότητα και η περιθωριοποίηση στρωμάτων συμπολιτών μας που χάνουν την ελπίδα τους, υποθάλπουν φαινόμενα στα οποία ο λαός της Ροδόπης δεν είναι συνηθισμένος. Η Ν.Δ. προτίμησε τη σιωπή και την αδράνεια, επέλεξε τη νάρκωση της εξουσίας και τους κοινωνικούς αυτοματισμούς. Οι συνέπειες σιγά σιγά εμφανίζονται και δυστυχώς, όπως μαρτυρά η εμπειρία της υπόλοιπης χώρας, και ο Νομός Ροδόπης θα καταβάλλει το τίμημα της απουσίας του κράτους και της διάλυσής του.

Πίεσα επανειλημμένα για την αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών και εισέπραξα τη συνήθη φλυαρία. Ανέδειξα το έλλειμμα αστυνόμευσης και την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική η προληπτική και κατασταλτική δράση του κρατικού μηχανισμού όταν χρειάζεται, αλλά αντιμετωπίστηκα με αδιαφορία. Κρίμα. Υπάρχει πάντως ακόμη καιρός για να αποκαταστήσουμε το κύρος και τον αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Οι πολίτες πια γνωρίζουν καλά. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο και έχει προτάσεις όπως π.χ. για την ορθολογική διαχείριση του αστυνομικού προσωπικού, την ίδρυση του Αντιεγκληματικού Ινστιτούτου. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί να εγγυηθεί όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά ούτε καν την ασφάλεια των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: