Πέμπτη, Απριλίου 09, 2009

Ομιλία στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΑΥΛΙΔΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες για να συζητήσουμε την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος αυτή τη φορά του πρώην Υπουργού κ. Αριστοτέλη Παυλίδη. Και γίνεται αυτό, γιατί ο Ανακριτής του 20ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών, εντόπισε στοιχεία σε βάρος του πρώην Υπουργού και απέστειλε στη Βουλή τη δικογραφία, με στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν ενδεχόμενη εις βάρος του ηθική αυτουργία, έτσι όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό προς τη Βουλή.

Έτσι λοιπόν, αν και καθυστερημένα, ο κ. Ανακριτής διαβίβασε τη δικογραφία προκειμένου να γίνει αυτή η διερεύνηση. Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ και σας διαβεβαιώ ότι η συζήτηση αυτή σε κανέναν, τουλάχιστον από μας στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευχάριστη, προκειμένου να συζητάμε για την σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής εις βάρος κάποιου συναδέλφου.

Δυστυχώς συζητάμε για την σύσταση αυτής της Επιτροπής, ενώ θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα στην Ελληνική Βουλή, για την συνεχή επιτήρηση, αυτός ακριβώς είναι ο όρος που μας επιβάλει ο κ. Τρισέ, για την πλήρη διεθνή απουσία και απαξίωση της χώρας μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, την οποία βιώνουμε όλοι αυτές τις ημέρες.

Tο ζήτημα όμως Παυλίδη, έτσι όπως το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σήμερα, δήθεν με ψήφο κατά συνείδηση, ενέχει σαφώς το στοιχείο της ανειλικρίνειας εκ μέρους της, της υποκρισίας της. Τώρα το ανακάλυψε; Οι καταγγελίες του Μανούση διαβιβάστηκαν στο Μαξίμου από το 2006, γι’ αυτό άλλωστε ο Ανακριτής κάλεσε ως μάρτυρα, και τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού τον κ. Αγγέλου, ο οποίος και το παραδέχθηκε. Και ξέρετε τι λέει τώρα; Ενημέρωσε λέει ο κ. Αγγέλου τον κ. Παυλίδη, τον καταγγελλόμενο δηλαδή, με την προτροπή να ερευνήσει το θέμα. Τέτοια ευαισθησία!

Και τι έκανε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επ’ αυτού, στον οποίον καταγγέλθηκε με προσωπική επιστολή στις 8 Ιουλίου του 2007, από το επιφανές στέλεχος της παράταξής του τον κ. Μανούση, ότι ο Υπουργός τον εκβιάζει για να του παραχωρήσει τις γνωστές άγονες γραμμές; Ουδέν! Πλήρης συγκάλυψη, ως συνήθως. Συνέχιζαν να καλύπτουν την υπόθεση μέχρι που πέρυσι το καλοκαίρι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του συνεργάτη του πρώην Υπουργού κ. Ζαχαρίου. Και σχεδόν ένα χρόνο από τότε, και πάλι καθυστερημένα, η Δικαιοσύνη έστειλε το φάκελο στη Βουλή.

Αυτή είναι η αίσθηση δυστυχώς περί νομιμότητας που παρέχει μια κυβέρνηση στους πολίτες της. Η πλήρης περιφρόνηση σε Δίκαιο, θεσμούς, αλλά κυρίως στη λογική του απλού Έλληνα πολίτη. Και ας μην ξεχνάμε ότι και δεύτερη ανάλογη υπόθεση, για ανάθεση γραμμών δημοσίου συμφέροντος, το περασμένο καλοκαίρι, με καταγγελλόμενα εις βάρος του κ. Παυλίδη, στάλθηκε από την Εισαγγελία Ρόδου μέσω του Αρείου Πάγου στη Βουλή, αλλά δυστυχώς δεν έφθασε ποτέ.

Ακόμα και σήμερα ο πρώτος εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, μας κατήγγειλε ευθαρσώς εδώ, ενώπιον της Ελληνικής Βουλής, ότι εντός των ημερών θα ασκηθούν ποινικές διώξεις, για σκάνδαλο που αφορά τους TOR-M1. Θα έπρεπε να μας πει ο κ. Τζίμας, ο οποίος το κατήγγειλε μάλιστα, μας ενημέρωσε μάλλον, ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης που παρίσταται σήμερα, ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών που παρίσταται σήμερα, από πού γνωρίζει ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις ανάλογες εντός των ημερών και δεν το γνωρίζουν (ή εάν το γνωρίζουν να μας το πουν) οι κύριοι Υπουργοί;

Μόνο απ’ αυτό κ. Τζίμα αποδείξατε σήμερα, ότι υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μεταξύ του κόμματός σας, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με κάποιους «εκλεκτούς» λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Εκλεκτούς δικούς σας.

Περιμένουμε λοιπόν προτού τελειώσει η σημερινή συζήτηση να μας πείτε αναλυτικά πώς το γνωρίζετε και ποιες είναι αυτές οι ποινικές διώξεις που θα ασκηθούν. Πολύ περισσότερο περιμένουμε απάντηση από τους παριστάμενους κ. Υπουργούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έως τώρα η κυβέρνηση απέδιδε την καθημερινή αποκάλυψη της αλαζονείας της και της παλαιάς κοπής ψευδοηθικής της, στην υπερβολή της αντιπολίτευσης. Από την άλλη η ομπρέλα του Μαξίμου, ήταν πάντα ευρύχωρη και διόγκωνε το αίσθημα ατιμωρησίας. Το ζήσαμε πολύ καλά το τελευταίο διάστημα. Τώρα πια και τα τελευταία καταφύγια αποδεικνύονται ευάλωτα. Ούτε η αντιπολίτευση είναι πρωταγωνιστής, απλά κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της.

Την ανάγκη την κάνει φιλοτιμία η Νέα Δημοκρατία, με ψευτο-ηρωϊσμούς της τελευταίας στιγμής, αφού οι γαλάζιες παρέες αρχίζουν να τα σπάνε και μεταξύ τους.

Η κοινά ωφέλιμη συγκάλυψη της γαλάζιας διακυβέρνησης, σπάει σε κάποια σημεία της. Μοιραίο ήταν να συμβεί κάποτε και αυτό. Και θα παρασύρει και άλλους στο τέλμα της ανυποληψίας, δηλαδή την πιο ακατάλληλη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος, δυστυχώς στην πιο ακατάλληλη στιγμή.

Ας μην ξεχνάμε ότι και ο καταγγέλλων ο κ. Μανούσης, είναι επιφανές στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ότι διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας σε δυο κυβερνήσεις, στο Υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν καταγγέλλει μόνο σκάνδαλα. Δεν υιοθετεί άκριτα οτιδήποτε φρονεί ότι θα βλάψει την κυβέρνηση. Δεν μπορεί όμως να στέκεται απαθές, μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθεί ότι δήθεν ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ είναι προγραμματικά υπέρ της λογοδοσίας, και έχει μάλιστα προβλέψει και προτείνει σχετικούς μηχανισμούς.

Πιστεύουμε στη λογοδοσία και γι’ αυτό ακριβώς τολμάμε να προτείνουμε και αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, αφού ο ισχύων αξιολογείται με χαμηλό βαθμό.

Δύο – τρία βασικά πράγματα προπαγάνδιζε η Νέα Δημοκρατία πριν το 2004 για να ρίξει το «καθεστώς ΠΑΣΟΚ», όπως έλεγε. Και ένα απ’ αυτά ήταν η διαφάνεια, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η τιμωρία του «κακού ΠΑΣΟΚ», η επανίδρυση του κράτους.

Δυστυχώς γι’ αυτήν και για τη χώρα, τα κουρέλιασε όλα. Η Βουλή οφείλει να στέκεται με ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα δίπλα στην προσπάθεια της Δικαιοσύνης, έξω από πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς, που απωθούν τους πολίτες, μακριά από υστερόβουλες ασκήσεις επίδειξης υποχρεωτικής, κομματικής νομιμοφροσύνης.

Οι θεατρινισμοί περί εξαναγκασμένων παραιτήσεων και η ανάπτυξη και αξιολόγηση σεναρίων βέλτιστης εξόδου της κυβέρνησης και απ’ αυτή τη κρίση, προκαλούν θυμηδία, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας σε όλους. Αποτελούν τακτική ολέθρια για όλο το πολιτικό σύστημα και εμείς το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσουμε. Δεν χαιρόμαστε με την γελοιοποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, των δυο μέτρων και δυο σταθμών. Στο Βατοπαίδιο η κυβέρνηση αποχώρησε λόγω του φόβου διαρροών των βουλευτών της. Τους απαγόρευσε ακόμα και να βρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα. Κατά συνείδηση ψήφος όμως, δηλαδή υποκριτική, για τον κ. Παυλίδη.

Και γιατί άραγε η κυβέρνηση, όπως εν προκειμένω, προτιμά τις αιωρούμενες σκιές από το περίφημο άπλετο φως που είπε ο κ. Καραμανλής και στα σκάνδαλα των ομολόγων της SIEMENS που βαλτώνουν στα ανακριτικά γραφεία κατ’ εντολήν της, ή των υποκλοπών, της υπόθεσης Ζαχόπουλου κλπ, και δεν είναι τυχαίο το σκάνδαλο αυτό ξεσπά στο πεδίο των άγονων γραμμών. Εκεί όπου πραγματικά μέσα στη δίνη συμφερόντων από τις απευθείας αναθέσεις που κάνετε, τα έχετε κάνει κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πραγματικά Αιγαίο Πέλαγος. Όταν εις βάρος των κατοίκων των νησιών μας, με το σαθρό θεσμικό σας πλαίσιο, επιτρέπετε στους εκάστοτε υπουργούς, ή τους στενούς συνεργάτες τους, να βάζουν χέρι ανενόχλητα στους όρους του διαγωνισμού που γίνονται για την κάλυψη της λεγόμενης άγονης γραμμής μεν αλλά πολύ γόνιμης για εσάς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το έχουμε πει πολλές φορές ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας μας αλλά από την άλλη δεν δεχόμαστε τη συγκάλυψη υποθέσεων που βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Εμείς ζητάμε τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση. Δεν καταδικάζουμε τον κ. Παυλίδη ούτε καν τον παραπέμπουμε. Με το αίτημά μας ζητάμε να διεξαχθεί απλώς έρευνα για το αν έχει εμπλακεί ή όχι ο κ. Παυλίδης στην υπόθεση εκβιασμού του κ. Μανούση.

Εμείς παίρνουμε σήμερα αυτή την πρωτοβουλία, την οποία έπρεπε να πάρει προ πολλού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να καθυστερεί και να συγκαλύπτει οτιδήποτε μεμπτό υπάρξει στην πολιτική ζωή του τόπου.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: