Τρίτη, Απριλίου 14, 2009

Ερώτηση για εργαζόμενους σε δημοτικά ΜΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα: Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα

Σε αναμονή για εξελίξεις συνεχίζουν να βρίσκονται δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική λύση σχετικά με επιχειρούμενη μετατροπή των Δημοτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε Ανώνυμες Εταιρίες.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις θέσεις τους για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζομένους και να μη θιγούν τα εργασιακα και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Επιπλέον ζητούν να μην μετατραπούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί σε ανώνυμες εταιρείες κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών και το κλείσιμο ή τον μαρασμό τους.

Η μετατροπή των σταθμών σε ανώνυμες εταιρείες που θέτει σαν προυπόθεση ο νόμος για την αδειοδότησή τους, στρέφεται κατά του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση και κατά των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ. Ήδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι πάρα πολλά, με τους εργαζόμενους στους σταθμούς Αθήνα 9.84, «Air 104.4 fm», Επικοινωνία, Ξένιο και Κανάλι 1 να έχουν πραγματοποιήσει πολλάκις στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαπειλούμενη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε ανώνυμες εταιρείες. Επιπλέον, οι συνεχείς απολύσεις εργαζομένων και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων είναι απλά ένα από τα πολλά παραδείγματα της εργασιακής ανασφάλειας που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί ότι οι εργαζόμενοι και οι δημοσιογράφοι δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητούνται ή να υπονομεύονται τα δικαιώματα τους. Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ως τέτοια από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση.

Ο εμπαιγμός όμως των υπαλλήλων συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Παρά τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών ότι θα παγώσει τη διαδικασία μετατροπής της νομικής μορφής των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων, στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας, -με το οποίο δίνει την σχετική παράταση εως το τέλος του 2009- περιλαμβάνεται διάταξη ότι τελικά «οι υφιστάμενες δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ».

Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών, ότι δεν κλείνουν οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την λειτουργία τους, καθώς δεν απαντούν στο καίριο ερώτημα, το πώς δηλαδή θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Η αδιαφορία της Κυβέρνησης εντείνει την ανησυχία των εργαζομένων στους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ουσιαστικά τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων καθώς η επιλογή πολλών εργαζομένων θα είναι η υποχρεωτική μετάταξη σε θέση δημοτικού υπαλλήλου ή αλλιώς απόλυση.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1. Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία των εν λόγω σταθμών και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων;

2. Θα συντελεστεί τελικά σύμφωνα με τον νόμο η μετατροπή των Δημοτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε ανώνυμες εταιρείες; Εάν ναι, ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για να λειτουργήσουν τελικά οι ανωτέρω σταθμοί και να μην θιχτούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων;

3. Επιπλέον ποια συνεννόηση έχει κάνει με την ΚΕΔΚΕ για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: