Τετάρτη, Απριλίου 01, 2009

Ερώτηση για πτώση οικοδομικής δραστηριότητας

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ραγδαία πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας επιδεινώνει τα διαρκώς ογκούμενα προβλήματα του Νομού Ροδόπης

Είναι πασιφανές ότι ο Νομός Ροδόπης βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό όπως μαρτυρούν η αποβιομηχάνιση, ο ανύπαρκτος τουρισμός, τα προβλήματα των αγροτών και των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Χιλιάδες οικογένειες του Νομού έρχονται καθημερινά με ολοένα και πιο οξυμμένα προβλήματα βιοπορισμού.

Το κλίμα αυτό δυστυχώς επιδεινώνεται λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας ακολουθώντας τη γενική τάση στην υπόλοιπη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας (8% του ΑΕΠ ή 20 δις €) σημείωσε ελεύθερη πτώση εντός του 2008 ενώ δυστυχώς η αγορά έχει προεξοφλήσει χειροτέρευση της κατάστασης εντός του 2009 πράγμα που τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να επαληθεύουν όπως και οι σχετικές επιστημονικές έρευνες (όπως αυτή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία το 80% των ειδικών εκτιμά τη διάρκεια της κρίσης στην αγορά κατοικιών στα ένα έως τρία επόμενα χρόνια). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πέρυσι ο όγκος κατασκευής μειώθηκε κατά 17,1% και παράλληλα οι νέες άδειες ήταν λιγότερες κατά 15,6% σε σχέση με το 2007. Είναι αξιοσημείωτο ότι η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη κατά 26,6%.

Είναι προφανές ότι κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Νομός Ροδόπης, με μεγάλη παρατηρούμενη συνεισφορά στην οικονομική δραστηριότητα του τομέα της οικοδομής, από τον οποίο εξαρτάται και μεγάλο πλήθος λοιπών σχετικών επιτηδευμάτων και ανθρώπων του μεροκάματου οι οποίοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό της διάρθρωσης της τοπικής αγοράς εργασίας. Με βάση της Στατιστική Υπηρεσία, από την πορεία του τομέα της οικοδομής εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα 400.000 εργαζόμενοι 18 διαφορετικών επαγγελματικών κατηγοριών, χωρίς να συνυπολογίζεται η «μαύρη εργασία» που προσφέρουν έλληνες και ξένοι εργάτες, όπως και σημαντικός αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων που προμηθεύουν με υλικά και πρώτες ύλες την οικοδομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ομοσπονδία Οικοδόμων υποστηρίζει ότι οι πλήρως απασχολούμενοι στον κλάδο του 2008 ήταν λιγότεροι από το 2007 κατά περίπου 30% ενώ αναμένεται να είναι ακόμα λιγότεροι φέτος.

Το γεγονός ότι οι τράπεζες εγκρίνουν πλέον στεγαστικά δάνεια με το σταγονόμετρο και με όρου δυσμενέστερους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, επιτείνει το πρόβλημα της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας και του αυξημένου αποθέματος αναξιοποίητων κατοικιών συνεπώς αποθαρρύνει την ανάληψη νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας για την κατασκευή οικοδομών.

Η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας χτυπά το σύνολο της οικονομίας επηρεάζοντας άμεσα τα δημόσια έσοδα στα οποία συνεισφέρουν πολλά ο ΦΠΑ, οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι φόροι εισοδήματος των χιλιάδων επαγγελματιών του χώρου, οι εισφορές στο ΙΚΑ ενώ έμμεσα το δημόσιο ταμείο θα επιβαρυνθεί από την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας. Η άμεση επίπτωση σε απώλειες στα δημόσια έσοδα υπολογίζεται να φτάσει τα 3 δις € έως το 2011!

Σίγουρα δεν φταίει η διεθνής κρίση και για αυτό το πρόβλημα παρά τις κυβερνητικές υπεκφυγές. Εκτός από την άποψη πολλών πολιτών και ειδικών ότι η γενικά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει πρωτογενή εθνικά χαρακτηριστικά, το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) είχε προειδοποιήσει ακόμη από το 2005 για τη φούσκα στις οικοδομές που θα οδηγούσε σε μαρασμό τον κλάδο. Άλλωστε η οικοδομική δραστηριότητα έχει πάρει την κατιούσα από το 2004 και μετά.

Στο Νομό Ροδόπης η κατάσταση προδιαγράφεται ακόμη πιο δυσοίωνη αν και προσφέρονται ευκαιρίες για ανάταξη. Η μη εφαρμογή του Ρυμοτομικού της πόλης της Κομοτηνής σε μεγάλο μέρος της (περίπου το 1/3) απαγορεύει πρακτικά την αξιοποίηση του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος, ιδιαίτερα προς το βόρειο τμήμα της, παρά τις χρόνιες προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Γενικό Πολεοδομικό Κομοτηνής έχει βαλτώσει και γίνεται αντικείμενο παραπληροφόρησης και εμπορίας προσδοκιών, τη στιγμή που σε περίπτωση έγκρισής του θα τεθεί άμεσα το πρόβλημα των μελετών, και στη συνέχεια των υποδομών, που θα είναι απαραίτητες για την πλήρη και ουσιώδη αξιοποίησή του προς όφελος της υγιούς οικοδομικής δραστηριότητας και όλων των κατοίκων της πόλης.

Σε πείσμα της κυβερνητικής αδράνειας, έχουν αναπτυχθεί πολλές προτάσεις (όπως από το ΤΕΕ) για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα είτε όσον αφορά την τόνωση της ζήτησης για νέες κατοικίες είτε όσον αφορά την επιτάχυνση της υποκατάστασής της π.χ.

η έμφαση στις κατασκευές μέσω αυξημένων κονδυλίων ενός ρεαλιστικού και αναδιαρθρωμένου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατ’ αντιστοιχία του τεράστιου πακέτου στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης για επιπλέον δημόσια έργα με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης

ή η διεύρυνση φορολογικών εκπτώσεων για οικοδομικές παρεμβάσεις για ανακαινίσεις σπιτιών και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας (3.400.000 κατασκευές στη χώρα μας χρήζουν παρεμβάσεις ενδιαφέροντος οικοδομικού τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης)

Είναι επίσης σημαντικό να κρατηθούν στη ζωή οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις τη στιγμή που όχι μόνο δεν υποβοηθούνται από τον αναπτυξιακό νόμο αλλά πληρώνουν και τις συνέπειες της κρατικής αφερεγγυότητας στην εξόφληση των υποχρεώσεων της Πολιτείας για εκτελεσμένα έργα και της μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ανόρθωση και η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι είναι εκτός ομπρέλας κρατικής προστασίας ο τομέας της οικοδομής με τον οποίο συνδέονται εκατοντάδες βιομηχανικές, επαγγελματικές και εμπορικές δραστηριότητες, εκτός των χιλιάδων εργαζόμενων του μεροκάματου σε σκληρές συνθήκες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Έχουν συνειδητοποιήσει και αναγνωρίζουν τα οξύτατα προβλήματα που προκαλεί η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στο Νομό Ροδόπης;

2. Με ποιες συγκεκριμένες ενεργές πολιτικές προτίθεται η Κυβέρνηση να αναχαιτίσει και να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας που παρατηρείται αλλά και των συνεπαγόμενων ραγδαίων συνεπειών στην απασχόληση;

3. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει και να προστατέψει την οικοδομική δραστηριότητα ειδικά στο Νομό Ροδόπης;

4. Πότε προβλέπεται να εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κομοτηνής και αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να ενισχύσει χρηματοδοτικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα απαραίτητα ποσά για την παραγωγή των απαραίτητων μελετών και έργων που θα επιτρέψουν την αξιοποίησή του προς όφελος της ορθολογικής οικοδομικής δραστηριότητας και της ποιότητας ζωής

5. Σε περίπτωση διάγνωσης και αποδοχής ως αναπόφευκτου του παγώματος της οικοδομικής δραστηριότητας σε χαμηλό επίπεδο, υπάρχει κάποιος εναλλακτικός σχεδιασμός μεσοπρόθεσμης απόδοσης για το συντεταγμένο αναπροσανατολισμό των συντελεστών παραγωγής οικοδομικών έργων σε άλλες βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: