Τρίτη, Μαΐου 05, 2009

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής
για την υπόθεση ΠΑΥΛΙΔΗ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης σχετικά με την παραπομπή σε περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του τ. Υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη που ανέκυψε μετά τις καταγγελίες εναντίον του.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του έχει ως εξής:

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μια χώρα και σε μια ώρα που πρέπει να συζητάμε για το παρόν και το μέλλον, εμείς δυστυχώς συζητάμε για το παρελθόν. Κι εδώ οι ευθύνες είναι πολλών.

Φτάσαμε αισίως, και παραδόξως συντεταγμένα βάσει των νόμων και του Συντάγματος, σε μια κρίσιμη μέρα.

Μια μέρα που όλοι κρινόμαστε.

Και για το έμπρακτο περιεχόμενο των τοποθετήσεών μας, δηλαδή απάντηση στο προκείμενο δίλημμα, δηλαδή περαιτέρω έρευνα, άσκηση ποινικής δίωξης ή όχι, διαλεύκανση ή συγκάλυψη, αλλά και για την ένταση και το ύφος με το οποίο στεκόμαστε απέναντι στο εν λόγω πρόβλημα.

Ούτε σκάνδαλο ούτε υπόθεση. Πρόβλημα. Για το οποίο οι πολίτες ζητούν λύση. Κι εδώ πιστεύω ότι και ο ίδιος ο εγκαλούμενος, ο πρώην Υπουργός κ. Παυλίδης θα έπρεπε να διευκολύνει και τον εαυτό του και τη Βουλή προκειμένου να ζητήσει ο ίδιος να διαλευκανθεί η υπόθεσή του.

Απαιτείται λοιπόν λύση ικανοποιητική στις προσδοκίες των πολιτών σε μια περίοδο παγκόσμιας καμπής όπου η χώρα μας ταλαιπωρείται από αφόρητη απαισιοδοξία, από επικίνδυνα φαινόμενα παραίτησης και κοινωνικής κατάθλιψης. Είναι η ώρα ο πολιτικός κόσμος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και επιτέλους να πείσει.

Εξάλλου επειδή ακούγονται πολλά περί του ότι ασχολούμαστε με τη σκανδαλολογία, όταν έχουμε υποχρέωση να διαλευκαίνουμε και να διερευνούμε τις υποθέσεις, σήμερα ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» νομίζω τα λέει όλα: «Συντριπτικό ΟΧΙ στο κουκούλωμα των σκανδάλων». Είναι στη διάθεση των πρακτικών.

Είναι η ώρα να εμπνεύσουμε τους πολίτες για κάτι διαφορετικό, για μια κοινή προσπάθεια ανταπόκρισης στις προκλήσεις της εποχής. Και με μια κινητοποίηση όλων μας θα ξεπεράσουμε την κρίση, θα ξαναφέρουμε την προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι προγραμματικά υπέρ της λογοδοσίας κι έχει προβλέψει και σχετικούς μηχανισμούς. Η διαφάνεια διευκολύνεται και είναι ορατή σε όσους ανατρέξουν στα προγραμματικά του κείμενα.

Επανειλημμένα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έχουμε μιλήσει για τις προϋποθέσεις της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας. Συνεχώς και με έμφαση μιλάμε για ένα νέο μοντέλο πολιτείας, για την απαραίτητη κοινωνική συνοχή που δεν εξαντλείται στη συγκυριακή προεκλογική κρατική φιλανθρωπία. Και κυρίως για μια νέα αντίληψη για τον πολιτικό κόσμο που ξεπερνά το παρελθόν, που δε φοβάται ν' απορρίψει οτιδήποτε το στιγματίζει,, που δε φοβάται ν' αναλάβει τις ευθύνες του.

Και σήμερα αυτό καλούμαστε να κάνουμε. Ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Σε πάρα πολλά σημεία της έρευνάς μας, στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αντιληφθήκαμε, πειστήκαμε, άλλοι οσφρίστηκαν, αισθανθήκαμε ότι σαφέστατα κάτι άξιο δικαστικής διερεύνησης συμβαίνει. Όλα αυτά τα κατάλαβαν και οι πολίτες και περιμένουν.

Μπορεί να μην το θεωρούν προτεραιότητά τους, όμως απαιτούν διαλεύκανση. Μπορεί να φοβάται και ο ίδιος ο λαός να δει τι κρύβεται πίσω από τις περίεργες δοσοληψίες του πολιτικού προσωπικού. Μπορεί πολύ περισσότερο να αγχώνεται για τη δυσβάσταχτη καθημερινότητά του. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι, αν όχι όλα, τουλάχιστον αυτά που προλαβαίνουμε και διασώζουμε από τη μεθοδευμένη παραγραφή, κι αυτά που μπορέσαμε να φέρουμε στο φως, πρέπει ν' αξιοποιηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Σας καλώ λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ν' ακούσουμε τη συνείδησή μας, να σεβαστούμε την αποστολή μας, ν' ανταποκριθούμε όλοι στη μεγάλη ευθύνη, ν' αναδείξουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να ξεπεράσουμε την κοινή πεποίθηση για ένα απαξιωμένο πολιτικό σύστημα.

Αυτό πρέπει να επιτάσσει η συνείδησή μας. Ξεπερνούμε τις κομματικές σκοπιμότητες και αφήνουμε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους. Δεν δραματοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις προτεραιότητες.

Με αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες της χώρας μας, δεν φοβόμαστε όμως ν' ακολουθήσουμε τους νόμους και τις αρχές μιας Δίκαιης Κοινωνίας. Η δημοκρατία άλλωστε δεν έχει αδιέξοδα.

Η κυβέρνηση όμως δυστυχώς φαίνεται ν' ακολουθεί και πάλι τον ολέθριο δρόμο της συγκάλυψης είτε με τις αρνητικές ψήφους είτε με τις φημολογούμενες λευκές. Μεταδίδει δε μηνύματα υποταγής στη σκοπιμότητα για να μετατρέψει ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα σε ψήφο εμπιστοσύνης για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία η ίδια έφερε τον εαυτό της και τη χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχετικά με τα αδικήματα, μετά από μια πραγματικά κοπιώδη προσπάθεια όλων των πτερύγων της Βουλής και όλων των συναδέλφων βουλευτών, έχουμε καταθέσει το πόρισμα με τις επιμέρους πορισματικές γνώμες της αντιπολίτευσης οι οποίες είναι ενσωματωμένες σ' αυτό.

Θα προσπαθήσω όμως στο λίγο χρόνο που έχω να εστιάσω σε κάποια αδικήματα τα οποία σαφώς πρέπει να γνωρίζουμε και ν' αναλύσουμε. Το κύριο αδίκημα για το οποίο κληθήκαμε ως Επιτροπή ν' αποφανθούμε αν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ή όχι είναι η ηθική αυτουργία σε εκβίαση. Από το 385 παράγραφος 1 α-β του Ποινικού Κώδικα προκύπτει ότι για τη συγκρότηση του εγκλήματος της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος απαιτείται ο εξαναγκασμός να γίνεται με βία ή απειλή ικανή να αποκλείσει το αυτοπροαίρετο της αποφάσεως και ο σκοπός του δράστη ν' αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος.

Αυτή είναι η εκβίαση. Η ηθική αυτουργία που είναι σαφώς ένα δύσκολο αποδεικτέο αδίκημα κατά το 46 του Ποινικού Κώδικα, απαιτεί πρόκληση από τον ηθικό αυτουργό, σε κάποιον άλλον της απόφασης να διαπράξει ορισμένη πράξη που μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε μέσο, τρόπο όπως υπόσχεση ή χορήγηση αμοιβής κτλ. Διάπραξη της πράξης και απαιτείται σαφώς και δόλος του ηθικού αυτουργού.

Αυτά τα στοιχεία για το κύριο αδίκημα προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Και οι προλαλήσαντες συνάδελφοι ανέφεραν πολλά στοιχεία αλλά θα σας πω κι εγώ κάποια στα οποία μπορούμε να σταθούμε και είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία μπήκαμε με επιφύλαξη και με στοιχεία απλά στη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής και βγαίνουμε τουλάχιστον εγώ αλλά και οι συνάδελφοι μου του ΠΑΣΟΚ, βγαίνουμε πλέον με σοβαρές ενδείξεις ότι τελέστηκε αυτό το αδίκημα και εν πάση περιπτώσει ζητάμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, στη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου που θα κρίνει την περαιτέρω φάση από κει και πέρα.

Κάποια στοιχεία αναφέρουμε και στο πόρισμά μας: Ο τέως Υπουργός, ο κ. Παυλίδης ήταν ιδιαίτερα συγκεντρωτικός, που σημαίνει ότι τελούσε εν γνώσει όλων των θεμάτων του Υπουργείου του καθώς και των επαφών που είχε ο Διευθυντής του, ο κ. Ζαχαρίου, ο οποίος είναι ήδη κατηγορούμενος. Ήρθε ένας Εισαγγελέας της τακτικής Δικαιοσύνης και είπε ότι ο κ. Ζαχαρίου πρέπει να παραπεμφθεί στο ακροατήριο για το αδίκημα της εκβίασης.

Γνώριζε τις ενέργειες λοιπόν του κ. Ζαχαρίου και γνώριζε και τις επισκέψεις στα γραφεία των εφοπλιστών. Και μάλιστα τις χαρακτήρισε ιδιωτικές. Στον Διευθυντή του πρωθυπουργικού Γραφείου, τον κ. Αγγέλου, συγκάλυψε το γεγονός με την προσχηματική παραίτηση του κ. Ζαχαρίου ότι αφ' ενός μεν του ζήτησε να παραιτηθεί και αφ' ετέρου τον διόρισε ως ειδικό του σύμβουλο.

Αυτό κατ' εμάς είναι πλήρες στοιχείο αλληλεξάρτησης, αλληλοκάλυψης και από κοινού συγκάλυψης των καταγγελθέντων. Δυστυχώς η πλήρης κάλυψη που παρέχει ο κ. Παυλίδης στον κατηγορούμενο πλέον κ. Ζαχαρίου φτάνει μέχρι και σήμερα. Τον κάλυψε και μέχρι την Επιτροπή δηλώνοντας ότι είναι αθώος. Και το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας που σχημάτισε η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο κ. Ζαχαρίου είναι ήδη κατηγορούμενος, η πλειοψηφία της Βουλής, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο ακόμη και ν' αθωώνει τον κ. Ζαχαρίου. Είναι άκρως παράδοξο.

Άλλο στοιχείο: Πώς γνώριζε ο κ. Μανούσης -θα μπορούσα να δεχθώ κι εγώ ότι είναι αναξιόπιστος- την κτήση του διαμερίσματος και τους όρους της κτήσης του διαμερίσματος από την κόρη του κ. Παυλίδη; 40.000 ευρώ είναι μετέωρα σύμφωνα με τον Ανακριτή στο λογαριασμό του Ζαχαρίου που δεν αιτιολογούνται.

Αυτά μπήκαν στο τελευταίο δίμηνο του 2006 και δεν υπάρχει εξήγηση καμία.

Μια σειρά από άλλες ενδείξεις οι οποίες αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή μας κάνουν να καταλήγουμε στο συμπέρασμα που προείπα. Εξάλλου έχουμε εκτός από τον κ. Μανούση και δύο άλλους μάρτυρες, τον κ. Σπανό και τον κ. Αλιφέρη που καταθέτουν στην Επιτροπή ότι ο κ. Παυλίδης για θέματα υπηρεσιακά παρέπεμπε στον κ. Ζαχαρίου όλως αναρμοδίως.

Πέρα από τους λογαριασμούς και τις εγγυητικές επιστολές, εμείς βρήκαμε ότι υπάρχουν σαφέστατα ισχυρές σοβαρές ενδείξεις και ζητήσαμε εκτός από την ηθική αυτουργία και για τα υπόλοιπα αδικήματα να διερευνήσει το Δικαστικό Συμβούλιο έτσι όπως τα αιτιολογούμε πλήρως.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφέστατο ότι απ' όσα περιέχονται στο πόρισμά μας χρήζει περαιτέρω διερεύνησης η υπόθεση του κ. Παυλίδη έτσι ώστε να βγούμε από δω πέρα με τη σαφή αντίληψη ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: