Τετάρτη, Μαΐου 06, 2009

Ερώτηση για τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους συναδέλφους του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ερώτηση

Προς : Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα : Τριτοκοσμικές οι συνθήκες στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων. Σύμφωνα με καταγγελίες οι συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων τις πρώτες ημέρες που παρουσιάζονται στο Στρατό είναι επιεικώς απαράδεκτες.

Καταγγέλλονται μεταξύ άλλων, ελλείψεις σε πόσιμο νερό, κίνδυνος μολύνσεων από πλημμελή αντιμετώπιση των σκουπιδιών στα μαγειρεία και ελλιπής θέρμανση των στρατιωτικών θαλάμων.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Εκπαίδευσης των Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα τα προβλήματα στα μαγειρεία είναι πολλά. Οι στρατιώτες σκληραγωγούνται στο πλύσιμο του καμένου λίπους χωρίς να υπάρχει ζεστό νερό και οι πλαστικοί κάδοι σκουπιδιών έξω από τα μαγειρεία είναι καθαρή εστία μόλυνσης αφού δεν υπάρχουν σακούλες και τα σκουπίδια ξεχειλίζουν, ενώ οι στρατιώτες είναι αναγκασμένοι να τα μεταφέρουν με τα χέρια χωρίς γάντια ή κάποια άλλη προστασία.

Στο Κ.Ε. Πυροβολικού στη Θήβα, οι 5 τουαλέτες και τα 6 μπάνια είναι οι εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τους περίπου 170 στρατεύσιμους που παρουσιάζονται στο Κ.Ε. Το ζεστό νερό υπάρχει μόνο για συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι στις ουρές για να κάνουν μπάνιο αναγκάζονται να πλυθούν με κρύο νερό. Το αποτέλεσμα: στρατεύσιμοι με 38 και 39 πυρετό ..περιμένουν υπομονετικά να τους δει κάποιος από τους λιγοστούς ιατρούς του Κ.Ε. ή να τοποθετηθούν στα κρεβάτια των ιατρείων χωρίς καν σεντόνια!

Στο Κ.Ε. Πεζικού της Ξάνθης, δεν υπάρχουν καθόλου βρύσες για πόσιμο νερό εκτός από αυτές των λιγοστών μπάνιων που υπάρχουν αλλά δεν προσφέρονται λόγω της δυσοσμίας και της ακαθαρσίας. Η μόνη δηλαδή περίπτωση για πόσιμο νερό είναι η αγορά εμφιαλωμένου από το Κ.Ψ.Μ., το οποίο όμως παραμένει κλειστό πολλές ώρες την ημέρα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι στρατεύσιμοι και στο Κ.Ε. Πεζικού στην Κόρινθο, όπου πόσιμο νερό είναι μόνο το εμφιαλωμένο από το Κ.Ψ.Μ.

Στο Κ.Ε. Πεζικού στα Γιάννενα, η έλλειψη κατάλληλων υδρορροών έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι θάλαμοι των στρατιωτών κάθε φορά που βρέχει, ενώ με πλημμύρες αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες και τα τεράστια προβλήματα των υδραυλικών του Κ.Ε. Είναι γεγονός ότι με την ανοχή σας και με τις παραλήψεις σας, η ζωή των νεοσύλλεκτων στρατευσίμων έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη και μάλλον ξεχνάτε ότι πολλές φορές μιλάμε για παιδιά 18-20 χρονών που σαστίζουν μπροστά στην δυσάρεστη πραγματικότητα που τους προσφέρεται.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάστε :

1. Προτίθεστε να επιβάλλετε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους στρατεύσιμους στα Κ.Ε.; Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ήδη υπαρχόντων συνθηκών;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση για την ασφαλή διαβίωση των στρατεύσιμων και την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων;Προτίθεται η Κυβέρνηση να διενεργεί συνεχείς ελέγχους στα Κέντρα Εκπαίδευσης, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των στρατευσίμων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: