Παρασκευή, Ιουνίου 19, 2009

Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων

O Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Πλήθος σκέψεων, αναφορών, αναλύσεων και απόπειρες ιδεολογοποίησης ή το χειρότερο και αποϊδεολογικοποίησης, διαβάζουμε και ακούμε το τελευταίο διάστημα σχετικά με το θέμα των «ξένων», «μεταναστών», «λαθρομεταναστών» και «προσφύγων». Αφορμή η όντως απαράδεκτη κατάσταση γκετοποίησης και αποκλεισμού μεγάλων αστικών κέντρων, που οφείλεται όμως στη δυσλειτουργία της κρατικής μηχανής και ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Στο πραγματικό αυτό πρόβλημα η Κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει μια πανικόβλητη, αποσπασματική και χωρίς στόχευση αντιμετώπιση, η οποία χειραγωγεί ατυχώς την ελληνική κοινωνία να εκλαμβάνει τη δικαιολογημένη ανησυχία του απλού πολίτη για την έλλειψη Δημοσίας Τάξης, ως συλλήβδην αφορισμό κάθε «ξένου».

Συνειδητά πλέον από κάποιους, κάθε μη Έλληνας πολίτης, αντιμετωπίζεται είτε ως εν δυνάμει παραβατικός είτε ως κίνδυνος για το δικαίωμά μας στην εργασία.

Συνειδητά συγχέονται οι ιδιότητες του διωκόμενου από την πατρίδα του για λόγους πολιτικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς κ.ά., οπότε η χώρα μας έχει υποχρέωση, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 να του παρέχει προστασία και άσυλο, του νόμιμου οικονομικού μετανάστη και του παράνομα εισερχόμενου, τον οποίο η ίδια η Πολιτεία αφήνει ακατάγραπτο, άνεργο, άστεγο, αντικείμενο εκμετάλλευσης και θαμώνα των γνωστών γκέτο.

Και λέω συνειδητά, γιατί η πραγματικότητα είναι τραγική. Τριάντα χιλιάδες αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου εκκρεμούν. Οι απαντήσεις αργούν δραματικά, με αποτέλεσμα οι «λαθρομετανάστες» να παραμένουν νόμιμα στη χώρα για διάστημα μέχρι και πέντε χρόνια μέχρι να πάρουν απάντηση. Οι δε θετικές για άσυλο απαντήσεις είναι παραδόξως κάθε χρόνο μονοψήφιες. Η επιβράβευση δηλαδή της παρανομίας. Όταν δε τα δουλεμπορικά κυκλώματα στην Ελλάδα και την Τουρκία πλουτίζουν αυξανόμενα. Κυρίως, όταν προσποιούμαστε ότι οι Έλληνες ανακαλύψαμε το «φαινόμενο της μετανάστευσης» στη δεκαετία του 1990.

Εμείς οι Έλληνες, που μια απλή ιστορική ανάγνωση της μετανάστευσης μάς θυμίζει ότι η χώρα μας, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έχει δεχτεί και εξάγει μέγιστο για τα δεδομένα της αριθμό μεταναστών και έγινε μάρτυρας ίσως της μεγαλύτερης ανταλλαγής πληθυσμών στην Ευρώπη. Τότε, το 1922 που οι ντόπιοι, οι «γηγενείς», θεωρούσαν τους πρόσφυγες της Αν. Θράκης, της Μ. Ασίας και του Πόντου ως «ξένους», δευτεροκλασάτους και απειλή για την κοινωνική σταθερότητα, ακόμη και για την εθνική ομοιογένεια.

Συντάσσομαι βεβαίως με τις προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη μετανάστευση. Πιστεύω πως τα απλά αστυνομικά μέτρα, και κυρίως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση ουδόλως βοηθούν. Προσωπική μου όμως άποψη είναι, ότι έστω και τώρα, χρειαζόμαστε μιαν άλλη, σαφή και χωρίς ξενοφοβία αντίληψη για τη μετανάστευση. Ως πολιτεία και ως κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: