Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2009

Ερώτηση για την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: «Ηλεκτρονική Σήμανση Αιγοπροβάτων» - Η γραφειοκρατική αντίληψη και η ξεπερασμένη νοοτροπία της Κυβέρνησης στερεί αδικαιολόγητα σημαντικά ποσά από τους κτηνοτρόφους του Ν. Ροδόπης

Ο Νομός Ροδόπης αποδείχθηκε πρωτοπόρος σε όλη τη χώρα όσον αφορά τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων του στο εξαιρετικό πρόγραμμα «Ηλεκτρονική Σήμανση Αιγοπροβάτων» στο πλαίσιο του Μέτρου 5.1 του Άξονα 5 («Τήρηση Προτύπων») του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000 – 2006. Ο σκοπός του καινοτόμου αυτού προγράμματος ήταν να παρακινήσει τους αιγοπροβατοτρόφους να επιταχύνουν πιλοτικά την μετάβαση σε καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης του ζωικού κεφαλαίου μέσω τοποθέτησης ηλεκτρονικών βώλων προς αντικατάσταση της παλιότερης μεθόδου της οπτικής σήμανσης («ενώτια»), φυσικά μέσω της γενναίας οικονομικής ενίσχυσης για την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών, ήτοι 26,17 € ευρώ ανά ζώο. Στο πρόγραμμα αυτό πρωταθλητής συμμετοχών αποδείχθηκε ο Νομός Ροδόπης και οι κτηνοτρόφοι του για να το ολοκληρώσουν έχουν αναλάβει, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, μια σειρά υποχρεώσεων για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον.

Μετά από πολιτικές πιέσεις και αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία το λειτουργικό μέρος του προγράμματος (προμήθεια βώλων, αρχική τοποθέτηση, πρώτοι έλεγχοι), πληρώθηκε η πρώτη από τις 5 προβλεπόμενες δόσεις ύψους 7,24 € ανά ζώο. Με το 264267/10-2-09 συμπληρωματικό έγγραφο στην 348414/24-11-08 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Κ.Α.Φ.Ε. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίστηκε η 20η Ιουλίου 2009 ως τελική ημερομηνία πληρωμών στην οποία έπρεπε να λήξουν όλες οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του μέτρου 1.3.1 του προγράμματος ΕΠΑΑ 2000 - 2006 (πρώην Μέτρο 5.1). Στην πραγματικότητα δηλαδή οι 4 υπολειπόμενες δόσεις συγχωνεύονται σε μία εξοφλητική των 18,93 € ανά ζώο εφάπαξ μετά την αφαίρεση του ποσού της πρώτης δόσης (7,24 € από τα συνολικά 26,17 € ανά ζώο).

Δυστυχώς, στις τελικές καταστάσεις του αρμόδιου για την πληρωμή των κτηνοτρόφων Οργανισμού (ΟΠΕΚΕΠΕ) δόθηκε μια απαράδεκτη ερμηνεία του άρθρου 5 της σύμβασης που υπέγραψαν οι παραγωγοί με το Δημόσιο, απορρίπτοντας παράδοξα τη συγχώνευση των 4 ετήσιων δόσεων σε μία τελική εξοφλητική. Αναγνωρίζει λοιπόν, αυθαίρετα ως ποσό που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι μόνο τα 6,24 € ανά ζώο, που συμβατικά αφορά τη δεύτερη δόση, αντί τα 18,93 €, και ενεργοποιεί το προδήλως ανεφάρμοστο πια «φίλτρο» των 3.000 € ως ανώτερο ποσό ανά εκμετάλλευση ετησίως, τη στιγμή που η ομαλή ανάπτυξη του προγράμματος σε ετήσια στάδια έχει διαταραχθεί, χωρίς να ευθύνονται οι παραγωγοί.

Τα παραπάνω, εκτός από τη σύγχυση, την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση των παραγωγών που ενθουσιωδώς συμμετείχαν σε ένα τελικά προβληματικό πρόγραμμα, έχουν και βαρύτατες επιπτώσεις στο εισόδημά τους, ειδικά για όσους έχουν ζωικό κεφάλαιο πάνω από 160 ζώα, το 60% δηλαδή των ενταγμένων στο πρόγραμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις η απώλεια του εισοδήματος υπολογίζεται σε 6.000 € και αφορά αυτούς με μεγάλο ζωικό κεφάλαιο οι οποίοι έχουν και πιο αυξημένες υποχρεώσεις έναντί του. Σημειωτέον ότι για το Νομό Ροδόπης, σε μια περίοδο συνολικότερης δυσπραγίας της αγοράς, η συνολική απώλεια εισοδήματος υπολογίζεται σε 820.000 €.

Η νοοτροπία της Κυβέρνησης είναι τόσο ξεπερασμένη που αντί να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει με κάθε τρόπο τέτοιες πρωτοβουλίες, με τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και την αδιαφορία της, δυσφημεί ουσιαστικά κάθε προσπάθεια ουσιαστικού και καινοτόμου εκσυγχρονισμού στον πρωτογενή τομέα, τιμωρώντας τους πρόθυμους κτηνοτρόφους, κυρίως από τη Ροδόπη, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αλλά και ρισκάροντας πιθανώς την επιστροφή αχρησιμοποίητων πόρων στην Ε.Ε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προχωρά και σε ενέργειες διακοπής των προσπαθειών ηλεκτρονικής σήμανσης, όπως φαίνεται από την πρόσφατα υπογραφείσα ΚΥΑ 290103/16-6-2009, η οποία τοποθετεί την ταφόπλακα σε τέτοιες φιλόδοξες και πρωτοπόρες συγχρηματοδοτούμενες προσπάθειες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Εάν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα της απώλειας εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων του Νομού Ροδόπης λόγω της ατελούς υλοποίησης των διαδικασιών του μέτρου της «Ηλεκτρονικής Σήμανσης Αιγοπροβάτων»

2. Εάν έστω και την ύστατη στιγμή προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα για να αποκατασταθεί στο μέγιστο προβλεπόμενο και τυπικά αποδεκτό ύψος (18,93 € ανά ζώο) η τελική εξόφληση των δικαιούχων του προγράμματος, αγνοώντας την αστήρικτη ερμηνεία περί μέγιστης επιτρεπόμενης ενίσχυσης ύψους 3.000 € ανά εκμετάλλευση

3. Γιατί επιδεικνύει η Κυβέρνηση τέτοια ασυντόνιστη και γραφειοκρατική εικόνα όσον αφορά την ομαλή υλοποίηση τέτοιων καινοτόμων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων;

4. Προτίθεται να συνεχίσει δυναμικά τέτοιου τύπου προγράμματα εφεξής και με ποιο τρόπο;

5. Έχει υπολογισθεί μήπως αν θα επιστραφούν και πόσα χρήματα στην Ε.Ε. από την κοινοτική ενίσχυση για το πρόγραμμα «Ηλεκτρονική Σήμανση Αιγοπροβάτων»; Αν ναι, πώς σκοπεύει να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΑΘΗΝΑ, 29 -06 - 2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: