Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2009

Επίκαιρη Ερώτηση για τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Η Κυβέρνηση βάζει λουκέτο στα Ιατροκοινωνικά Κέντρα σε όλη την χώρα

Στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων, 33 Ιατροκοινωνικά Κέντρα λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα υλοποιώντας στην ουσία το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των πληθυσμιακών ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Στο Νομό Ροδόπης λειτουργούν τέτοια Ιατροκοινωνικά Κέντρα στους Δήμους Κομοτηνής, Σαπών και Αιγείρου.

Η αδιάκοπη και συνεχής απασχόληση των 170 περίπου ειδικών επιστημόνων κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες μέσα στους οικισμούς κατάφερε να προωθήσει σε σημαντικό βαθμό ενέργειες κοινωνικής ενσωμάτωσης όπως είναι η αγωγή υγείας, η στεγαστική αποκατάσταση, η εκπαίδευση κτλ.

Η περίοδος χρηματοδότησης των Ιατροκοινωνικών Κέντρων λήγει στις 30 Ιουνίου 2009 και ενώ υπάρχουν κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη συνέχισή τους στην επόμενη προγραμματική περίοδο, εντούτοις δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία ρύθμιση που θα επιτρέψει την άμεση συνέχιση των έργων και την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού. Η καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων αυτών σημαίνει ότι μετά τις 30/6/2009 σχεδόν όλα τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα της χώρας θα κλείσουν με αποτέλεσμα τη διακοπή των υπηρεσιών προς τους τσιγγάνικους οικισμούς αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας για πάνω από 170 εργαζόμενους.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποιος είναι ο λόγος της μη-διασφάλισης της έγκαιρης χρηματοδότησης της κοινωνικής δομής των Ιατροκοινωνικών Κέντρων;

2. Εάν έστω και την τελευταία στιγμή θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση αναγκαίων πόρων για την περαιτέρω συνέχιση της επιτυχούς λειτουργίας των παραπάνω Ιατροκοινωνικών Κέντρων στο Νομό Ροδόπης αλλά και σε όλη την χώρα.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ; ΘΕΛΕΤΕ Η ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ;ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΟΡΓΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ;