Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2009

Δήλωση για τη μετανάστευση

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή τον σπασμωδικό μετεκλογικό πυρετό ενασχόλησης της Κυβέρνησης με το μείζον ζήτημα της υποβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών σε μεγάλες πόλεις της χώρας, λόγω της εγκληματικής απουσίας πολιτικής στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης αλλοδαπών στη χώρα μας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα». Σε αυτό το δίπτυχο συνοψίζεται η όψιμη κυβερνητική «πρωτοβουλία» για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, και άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων, η οποία ξεδιπλώνεται με εντατικούς επικοινωνιακούς ρυθμούς. Το μετεκλογικό τοπίο σκόρπισε απελπισία στη Ν.Δ. Σπασμωδικά επιχειρεί να περισώσει την απολεσθείσα επιρροή της, με καθόλου πειστικό τρόπο. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ανομία και την υποβάθμιση που βιώνουν οι πολίτες ειδικά στην πρωτεύουσα, για την μη έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των «γκέτο της παρανομίας» που προέκυψαν από την απουσία κράτους, σχεδίου και πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2008, 38 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (με πρώτο υπογράφοντα το Γιώργο Πεταλωτή), οργισμένοι με την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, καταθέσαμε σχετική ερώτηση αναδεικνύοντας τη δραματική κατάσταση όσον αφορά τον εμπορικό παλμό στο κέντρο της Αθήνας, την έκρηξη της εγκληματικότητας (ναρκωτικά, συμμορίες, μαφίες λαθρομεταναστών, όπλα κτλ.), την ανύπαρκτη αστυνόμευση, το φόβο κυκλοφορίας, τις τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής και διαμονής, τη γενικευμένη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Ζητήσαμε εξηγήσεις από την Κυβέρνηση (Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Τουρισμού) για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει, προληπτικά, ελεγκτικά και κατασταλτικά. Της δώσαμε θεσμικό βήμα για να ενημερώσει υπεύθυνα το Κοινοβούλιο για τη γενικότερη πολιτική της, με στόχο την ασφαλή και πολιτισμένη λειτουργία των αστικών κέντρων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από το μεταναστευτικό φαινόμενο.

Υπό το πρίσμα της τρέχουσας επικαιρότητας, είναι ενδιαφέρον να θυμηθεί κανείς ότι οι απαντήσεις της Κυβέρνησης στην ερώτηση αυτή, βρίθουν συμβατικών αοριστιών («σχεδιασμών», «κατευθύνσεων», «συνεργείων», «συσκέψεων», «εποπτείας», «συντονισμού», «διαταγών» και «αρμοδιοτήτων») απορρίπτοντας κατ’ ουσίαν το δραματικό και επείγον ύφος των επισημάνσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Είναι ας πούμε χαρακτηριστική η διατύπωση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι «όσον αφορά το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, θεωρούμε ότι είναι δυσανάλογο με την υπάρχουσα κατάσταση της εγκληματικότητας» ή, επίσης ενδεικτικά, ότι «το τριετές Πρόγραμμα της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας δείχνει τα θετικά της αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέχρι σήμερα»! Μας διαβεβαιώνει δε ρητά ότι για το κέντρο της Αθήνας θα προχωρήσει σε «εντατικούς αστυνομικούς ελέγχους σε όλα τα καταγεγραμμένα σημεία-κτίρια, εφαρμόζοντας με αυστηρότητα την ισχύουσα νομοθεσία». Αποτέλεσμα έκτοτε; Παρά τους «ελέγχους» και την «αυστηρότητα», το πρόβλημα συνέβαλλε στην εκλογική βύθιση της Ν.Δ.

Συγκροτημένα και στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα; Ούτε λόγος. Συνολική επεξεργασμένη και υπεύθυνη πολιτική; Καμία απάντηση. Η ερώτηση αυτή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεδομένων των σημερινών συνθηκών, ξεγυμνώνει την Κυβέρνηση. Η εκλογική αποδοκιμασία πάλι, την αναγκάζει να προσποιηθεί ότι νοιάζεται. Της θέτει την ακατόρθωτη πρόκληση να δείξει ότι μπορεί. Μάταια. Δεν πείθει πια. Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα αποδεικνύει ότι έχει ρεαλιστικές πολιτικές προτάσεις και τη βούληση να τις υλοποιήσει. Εγγυάται την επίλυση του προβλήματος με αρχές, κανόνες και διαφανείς διαδικασίες για όλους. Το «Σχέδιο 8 σημείων» που κατ’ αρχάς προτείνει, γεμίζει αισιοδοξία τον πολίτη. Και πολύ σύντομα, οι προσδοκίες του θα επαληθευτούν.

Η αναφερόμενη στην παραπάνω δήλωση ερώτηση (9932/13-11-2008) των 38 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, είχε ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Εσωτερικών

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τουριστικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Τριτοκοσμικές συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες διακατέχονται από έντονα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης. Το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα η πλατεία της Ομόνοιας και η περιοχή που εκτείνεται από την οδό Ευριπίδου, την Μενάνδρου, τη Βερανζέρου και την πλατεία Βάθη έως και την πλατεία Βικτωρίας, περιοχή όπου άλλοτε χτυπούσε ο εμπορικός παλμός της πόλης και προκαλούσε το τουριστικό ενδιαφέρον, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γκέτο συμμοριών, εμπόρων ναρκωτικών, κυκλωμάτων εγκληματιών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Οι πολίτες που διαβιούν ή εργάζονται στη περιοχή αλλά και οι καταστηματάρχες μιλάνε για ¨άβατο¨ της περιοχής. Οι συμμορίες εγκλήματος έχουν έντονη παρουσία στην περιοχή, οι μαφίες των λαθρομεταναστών πωλούν παράνομα όπλα και ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών και το κύκλωμα λευκής σαρκός.

Καθ´ όλη τη διάρκεια της νύχτας τοξικομανείς, έμποροι και διακινητές ναρκωτικών κάνουν κατάληψη της περιοχής και ουσιαστικά ¨απαγορεύουν¨ τη διέλευση στους πολίτες.

Οι καταστηματάρχες βλέπουν τα μαγαζιά τους άδεια και έρημα καθώς η περιοχή είναι ουσιαστικά αποκομμένη από το υπόλοιπο εμπορικό κέντρο, ενώ σχεδόν καθημερινά αρκετοί από αυτούς πέφτουν θύματα ληστείας. Ορισμένοι μάλιστα καταστηματάρχες βάζουν «λουκέτο» μετά τις 3 το απόγευμα προκειμένου να αποφύγουν ληστείες, και βανδαλισμούς αλλά και να διασφαλίσουν την ίδια τη ζωή τους.

Η αστυνόμευση συνεχίζει να είναι ανύπαρκτη και ο φόβος κυριαρχεί. Δυστυχώς, τα ελάχιστα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία για να ¨καθαρίσει¨ την περιοχή είναι μόνο «ασπιρίνη», καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αστυνόμευσης και αναβάθμισης της περιοχής.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και απειλεί και την υγεία μας όπως καταδεικνύεται και από την 13-10-2008 υπηρεσιακή αναφορά των αρμοδίων Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών. Οι επόπτες περιγράφουν στην αναφορά τους τις τριτοκοσμικές υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή της Ομόνοιας, συνθήκες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Αναφέρουν δε ότι το τελευταίο πεντάμηνο έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο οι καταγγελίες αγανακτισμένων πολιτών για τη διαμονή μεγάλου αριθμού αλλοδαπών σε χώρους παλαιών κτιρίων και ξενοδοχείων με ελλιπείς υποδομές, με ενδεχόμενο τη δημιουργία εστιών που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων. Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων Υπηρεσιών έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Ποια συγκεκριμένα άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας και την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας;

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων, την εύρυθμη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και γραφείων, την προστασία των πολιτών και τουριστών που επισκέπτονται το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα τη περιοχή της Ομόνοιας ;

Προτίθεται η Κυβέρνηση να διενεργεί συνεχείς υγειονομικούς ελέγχους στην ανωτέρω περιοχή, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία;

Σε ποιες πολιτικές ενέργειες ή άλλες δραστηριότητες θα προβεί η Κυβέρνηση για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του κέντρου της πρωτεύουσας και την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων διαβίωσης των μεταναστών που διαβιούν στην περιοχή;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πεταλωτής Γεώργιος
Ρόβλιας Κωνσταντίνος
Αλευράς Αθανάσιος
Διαμαντοπούλου Άννα
Παπουτσής Χρήστος
Ράπτη Αναστασία Συλβάνα
Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος
Αμοιρίδης Ιωάννης
Αράπογλου Χρύσα
Βενιζέλος Ευάγγελος
Γείτονας Κωνσταντίνος
Δριβελέγκας Ιωάννης
Έξαρχος Βασίλης
Καρχιμάκης Μιχάλης
Καστανίδης Χαράλαμπος
Κατρίνης Μιχάλης
Κουτσούκος Ιωάννης
Μπόλαρης Μάρκος
Νασιώκας Έκτορας
Νικητιάδης Γεώργιος
Νιώτης Γρηγόρης
Ντόλιος Γεώργιος
Οικονόμου Βασίλειος
Παντούλας Μιχάλης
Παπαγεωργίου Γεώργιος
Παπαδημητρίου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αλέξανδρος
Περλεπέ-Σηφουνάκη Αικατερίνη
Πετσάλνικος Φίλιππος
Ρέππας Δημήτρης
Ρήγας Παναγιώτης
Σιδηρόπουλος Αναστάσιος
Σκραφνάκη Μαρία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τσιρώνης Δημήτρης
Χατζηοσμάν Αχμέτ
Χριστοφιλοπούλου Εύη
Χυτήρης Τηλέμαχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: