Πέμπτη, Αυγούστου 27, 2009

Δελτίο Τύπου για απαράδεκτη αποστολή εκθέσεων κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας από ΙΚΑ
σε επιχειρηματίες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή επιστολή που έλαβε από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης σχετικά με την απαράδεκτη τακτική του ΙΚΑ να αποστείλει με δικαστικούς επιμελητές εκθέσεις κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας για μικροποσά, σε επιχειρηματίες μάλιστα που έχουν κάνει ρύθμιση, κατέθεσε στη Βουλή την εν λόγω επιστολή ως κοινοβουλευτική αναφορά, υποστηρίζοντας δηλαδή πλήρως το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας και ζητώντας εξηγήσεις για την ανεξήγητη αυτή εξέλιξη.

Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ θεωρεί αδιανόητο να βάλλονται οι μικροί επιχειρηματίες και να ωθούνται άκομψα και άδικα σε κλείσιμο, τη στιγμή που το ΙΚΑ και η Κυβέρνηση δεν τολμούν να ζητήσουν κατά προτεραιότητα από τις μεγάλες επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σε μια πολύ δύσκολη μάλιστα συγκυρία, όπως προκύπτει από έρευνα που έκανε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας η εταιρεία Marc ΑΕ και αφορά τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι από την οικονομική κρίση.

Από την έρευνα αυτή διαπιστώνονται ανάγλυφα τα προβλήματα αφού μέσα στο πρώτο εξάμηνο χάθηκαν από τον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 85.250 θέσεις απασχόλησης (20,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μείωσε το προσωπικό του) ενώ για τους επόμενους έξι μήνες επισφαλείς θεωρούνται 96.800 θέσεις εργασίας. Ακόμη, οι εννέα στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατήρησαν ή ακόμα και μείωσαν τις τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους και όμως προβλέπουν ότι για το επόμενο εξάμηνο η ζήτηση θα σημειώνει σημαντική κάμψη. Τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος των επιταγών, το όριο μεταχρονολόγησής τους αλλά και οι ακάλυπτες επιταγές. Είναι επιπρόσθετα χαρακτηριστικό και πολιτικά εύγλωττο πόσο επηρεάζει τους μικρομεσαίους η έξαρση της κρατικής ακρίβειας, με αποτέλεσμα να καθίσταται μη αντιμετωπίσιμο το λειτουργικό τους κόστος. Στη συνέχεια των συμπερασμάτων της έρευνας, επτά στους δέκα επιχειρηματίες πιστεύουν ότι διατηρούνται τα αντικίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης ενώ τέλος, έξι στους δέκα μικρομεσαίους θεωρούν ότι η ασάφεια σε σχέση με την ημερομηνία των εκλογών επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας εις βάρος της αγοράς.

Σε αυτό το συγκεκριμένο κλίμα αποκτά ιδιάζουσα σημασία η επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης και καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η παύση των παράλογων παρεμβάσεων αναγκαστικών κατασχέσεων του ΙΚΑ στους μικροεπιχειρηματίες του Νομού Ροδόπης για αστεία ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: