Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, τοποθετήθηκε την Τρίτη 18 Μαρτίου 2008 στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο υπερασπίζοντας το δημόσιο αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο πλήττεται από την αυταρχική, περιττή, αδιέξοδη, ατεκμηρίωτη και ταξική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του έχει ως εξής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βιώνουμε όλοι μας μια πολύ άσχημη εποχή για τη χώρα.
Έχουμε μια κακή Κυβέρνηση και μια κοινωνία η οποία βγαίνει από τον εφησυχασμό της και αντιδρά στην επίθεση που υφίσταται, ωστόσο εξακολουθεί ακόμα να βρίσκεται σε σύγχυση. Από αυτή τη σύγχυση επιχειρεί να επωφεληθεί η Κυβέρνηση με την ανάπτυξη μιας ιδιότυπης κοινωνικής τρομοκρατίας περί δήθεν μονόδρομων που, αν δεν τους περπατήσουμε, θα καταστραφεί το σύμπαν.
Στο μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, εκτός από την κοροϊδία του λαού, διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά και τον ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό της Κυβέρνησης, αλλά και τη διαχειριστική της ανεπάρκεια.
Από τη μια, επί μια τετραετία, χαρίζει στις τράπεζες και στα άλλα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα δισεκατομμύρια ευρώ με τις μεθοδεύσεις της και από την άλλη, με το μεταβατικό και εισπρακτικό υπό κρίση νομοσχέδιο που συζητάμε, θεμελιώνει τη μόνιμη μάστευση πόρων που ανήκουν σ’ όλες σχεδόν τις κατηγορίες των εργαζομένων, πρακτικά δήμευση δηλαδή, για να μπορεί να καλύπτει τα αδιέξοδα της οικονομικής και κοινωνικής της πολιτικής.
Η ζούγκλα της ιδιωτικής ασφάλισης, κύριοι συνάδελφοι, χωρίς εγγυήσεις και με δυσμενείς μακροπρόθεσμα όρους περιμένει τους Έλληνες πολίτες αν συνεχιστεί αυτή η τακτική της Κυβέρνησης. Το υψηλό αγαθό του κοινωνικού κράτους, για το οποίο περηφανεύεται η Αριστερά παγκοσμίως και η προοδευτική διακυβέρνηση, κατεδαφίζεται από τη νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία και ταπεινώνεται σε επίφοβη καταναλωτική, εμπορική συναλλαγή.
Αυτό το μέλλον μας θεμελιώνετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.
Εκτός όμως του πολιτικού ταξικού της προσανατολισμού η Κυβέρνηση σφάλει και τεχνικά. Πόσο συγκροτημένη πολιτική μαρτυρά η εσπευσμένη ψήφιση του νομοσχεδίου και μάλιστα εν κρυπτώ και μ’ αυτές τις διαδικασίες μέχρι τα ξημερώματα, με παράλογες κατεπείγουσες διαδικασίες; Μια εύλογη και πασιφανής ερμηνεία είναι ο αντιπερισπασμός από τα άλλα μέτωπα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση. Κανείς δεν θα ήθελε να ξυπνά, να εργάζεται, να κινείται, να ακούει από τις τηλεοράσεις τις πολιτικές Ερινύες των κουμπάρων και των Ζαχόπουλων. Η εκτίμηση αυτή έχει βάση, αλλά υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, αυτή της διαμόρφωσης μιας πολιτικής χωρίς τεχνοκρατική σοβαρή υποστήριξη. Πού είναι οι απαραίτητες μελέτες για ένα τόσο βασικό πρόβλημα; Πώς μπορεί χωρίς αυτό το εργαλείο να απαντήσει η Κυβέρνηση πειστικά σε πλήθος τεκμηριωμένων πολιτικών αιτιάσεων περί περιττών δημοσιονομικά και αναλογιστικά ταξικών επιλογών;
Ποια είναι η τοποθέτησή της απέναντι σε μια πραγματικότητα που λέει ότι, αρκεί μια βελτίωση 7% στο θέμα της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής κατ’ έτος, θα είχαν εξοικονομηθεί τα 450 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζει και μας λέει ότι θα εξοικονομηθούν από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας και τις μειώσεις των συντάξεων;
Τι δραματικό συνέβη άραγε σήμερα που δεν γνώριζε η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός προεκλογικά, αλλά και πρόσφατα, όταν δεσμεύθηκε ψευδέστατα απέναντι στον ελληνικό λαό και υπέκλεψε την ψήφο του με τα παροιμιώδη πλέον τρία «δεν», ενώ αυξάνονται τα όρια ηλικίας και μειώνονται οι συντάξεις;
Γνωρίζει η Κυβέρνηση πόση είναι η περιουσία των Ταμείων σήμερα; Γιατί δεν τη δίνει στη δημοσιότητα, ενώ ξέρει ακριβώς πόση περιουσία της παρέδωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2004; Ήταν 23,4 δισ. ευρώ ή 14% του Α.Ε.Π.. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως κυβέρνηση -ακούστηκε πολλές φορές σήμερα, αλλά είναι αλήθεια- άφησε το ΙΚΑ το 2004 με ετήσιο πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ και σήμερα παρουσιάζει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το νοικοκύρεμα της σημερινής Κυβέρνησης; Για να μην αναφερθούμε στο φαινόμενο του ότι χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση τα αποθεματικά κάποιων Ταμείων για να πληρώσει τις συντάξεις των επόμενων μηνών.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άφησε χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία 2,7 δισ. ευρώ κι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε με το «νοικοκύρεμα» να τριπλασιάσει αυτό το χρέος. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. -για το οποίο μας λένε ότι δεν μερίμνησε, ενώ δήθεν η Κυβέρνηση σήμερα τολμά- μερίμνησε και ενέταξε ισότιμα στο σύστημα όλους τους οικονομικούς μετανάστες που εργάζονταν νόμιμα στην Ελλάδα. Περίπου τετρακόσιες χιλιάδες μετανάστες μπήκαν στο σύστημα ασφάλισης, εντάχθηκαν στα Ταμεία μέχρι το 2003 και το υποστήριξαν και θα το υποστηρίζουν.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. περιόρισε την εισφοροδιαφυγή στα επίπεδα του 16%. Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, από το 2004 μέχρι σήμερα περιόρισε, αντί της εισφοροδιαφυγής, τους ελέγχους γι’ αυτήν και σε συνδυασμό με τις χαριστικές ρυθμίσεις κάθε χρόνο κατάφερε να αυξήσει την εισφοροδιαφυγή στο 25% περίπου.
Το πολιτικό ποινικό μητρώο, λοιπόν, αυτής της Κυβέρνησης και των κοινωνικών μηχανισμών της είναι λερωμένο. Δεν στοχεύει στη βιώσιμη θεαματική ανάπτυξη, στην επίλυση του δημογραφικού, στην ασφαλισμένη ποιοτική απασχόληση των Ελλήνων πολιτών. Αυτό που μας προσφέρει είναι η υποχρηματοδότηση, η κακοδιοίκηση, η καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων και η θωπεία των ημετέρων.
Αυτή η Κυβέρνηση και δεν θέλει, αλλά και δεν μπορεί. Το δείχνει το σκάνδαλο των ομολόγων που με το γνωστό τρόπο βρίσκεται στο αρχείο. Αντίθετα εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εργαστήκαμε με συνέπεια υπέρ του δημόσιου αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Εντάξαμε από το 1998 ισότιμα τους αγρότες μας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κάνοντας τον Ο.Γ.Α. ταμείο κύριας ασφάλισης. Θεσμοθετήσαμε το ΕΚΑΣ, θεραπεύσαμε αδικίες, θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα ενίσχυσης της ασφάλισης των ανέργων μέχρι και για πέντε χρόνια.
Τέλος -επειδή τελειώνει ο χρόνος- να πω ρητά ότι συντάσσομαι κι εγώ όπως και οι συνάδελφοί μου, με το απολύτως εύλογο αίτημα να παραταθεί ως το 2013 η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης των υπαλλήλων των αγροτικών συνεταιρισμών όταν καταργείται η θέση τους από εν εξελίξει προγράμματα εξυγίανσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φωταγωγούμε από το Βήμα της Βουλής τον παροξυσμό κουτοπονηριάς αυτής της Κυβέρνησης η οποία, παρά την παντελή έλλειψη διαλόγου, υπερασπίζεται την πολιτική της προτάσσοντας δήθεν το γεγονός ότι προηγήθηκαν συναντήσεις. Άλλο οι συναντήσεις, κυρία Πετραλιά, κι άλλο ο διάλογος. Βγείτε έξω να συναντήσετε τους εργαζόμενους που έχουν νεκρώσει τη χώρα.
Αυτός είναι ο διάλογός σας, η εκ των υστέρων ενημέρωση;
Καταψηφίζουμε λοιπόν το νομοσχέδιο αυτό και κοιτώντας στα μάτια τους συμπολίτες μας, τους εγγυόμαστε μια άλλη πολιτική, μια πολιτική ευθύνης, συναίνεσης, καλής διοίκησης και κυρίως αλληλεγγύης και ανάληψης των ευθυνών μας για πραγματική ποιότητα ζωής.
Ο δήθεν μονόδρομος της μονότονης περικοπής δικαιωμάτων των πολιτών, για να καλυφθεί η ανεπάρκεια της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, δεν πείθει και είναι αδιέξοδος.
Θα νικήσει το κοινωνικό κράτος, η κοινωνία και η αναπτυξιακή απογείωση της χώρας. Και σίγουρα δεν θα είναι αυτή η Κυβέρνηση που θα το κάνει.
Ευχαριστώ.
Διαβάστε τη συνέχεια...